ANASAYFA Otomobil Sıfır otomobil satışında yenilikçi dönem başlıyor!

Sıfır otomobil satışında yenilikçi dönem başlıyor!

İlaçlardaki barkod benzeri bir sistemle sıfır araç üretiminden müşteriye kadar olan süreçler kontrol altına alınarak stokçuluk önlenecek. İkinci el piyasasında ise ilan sitelerine daha fazla sorumluluk gelecek.
yazar
Haber Merkezi
Sıfır otomobil satışında yenilikçi dönem başlıyor!

Türkiye'nin otomotiv sektöründeki fiyat dalgalanmalarına çözüm arayışı, Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen yenilikçi yaklaşımlarla destekleniyor. Sıfır araç piyasasında yaşanan suni fiyat artışlarını engellemek ve tüketicilere daha erişilebilir seçenekler sunmak amacıyla, yeni bir dönem başlıyor.

Ticaret Bakanlığı, sağlık sektöründe kullanılan ürün takip sistemi modeline benzer bir yaklaşımla, sıfır araçların stok durumunu takip edecek bir elektronik uygulama geliştiriyor. Bu uygulama sayesinde, üretim aşamasından son tüketiciye kadar olan tüm süreçler izlenebilecek ve stokçuluk faaliyetlerine karşı etkili bir önlem alınmış olacak.

shutterstock-1845933754-16-9-1629961241.jpg

Stokçuluk faaliyetlerinin önüne geçilecek

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel:

"Ticaret Bakanlığı’mız otomotiv piyasasındaki suni fiyatların önüne geçilmesi, iş işleyişindeki haksız uygulamaların engellenmesi ve sıfır otomobile erişimi kolaylaştırmak adına 6+6 yönetmeliğinin kapsamını genişleterek piyasa adına oldukça yararlı adımlar attı.

Son olarak sıfır otomobillere takılacak çip ile araçların üretim, sevkiyat, satış, teslimat gibi süreçleri takip edileceği açıklandı. Peki sistem nasıl işleyecek? Araçlara yerleştirilecek çip ile aracın üretiminden son tüketiciye satış ve sonrası süreçlerine kadar tüm aşamalar kaydedilecek. Böylelikle araçların gerek distribütör gerekse bayilerde ne kadar süreyle kaldığı takip edilerek, stokçuluk faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu uygulama ile olağan dışı beklemelerin tespiti sağlanıp, fiyatlar konusunda oldukça olumsuz etkisi olan ve kamuoyunda da sıkça gündem olan stokçuluk faaliyetlerinin önüne geçilmesinde etkili olacağı kanaatindeyiz." ifadelerinde bulundu.

ikinci-el-pazari-002.jpg

Ankaralılar bu adreste buluşuyor! TIKLA INSTAGRAM SAYFAMIZI TAKİP ET

Ertemel, Ticaret Bakanlığı'nın 6+6 yönetmeliğini genişleterek otomotiv piyasasındaki olumsuz etkileri azaltma yönündeki adımlarını olumlu karşıladığını belirtti. Sıfır otomobillerin çip ile donatılması sayesinde, üretim, sevkiyat, satış ve teslimat süreçlerinin takip edileceğini ve böylelikle stokçuluk faaliyetlerinin önleneceğini vurguladı.

Ertemel ayrıca, 6+6 yönetmeliğinin denetimler sonucunda ikinci el otomobil piyasasında spekülatif fiyatlamaların kontrol altına alındığını ifade etti. Her ne kadar bazı sorunlar olsa da bu yönetmeliğin genel olarak fiyat artışlarını engellediğini ve tüketiciye olumlu yansımalar sağladığını söyledi.

910ab032-resized-2d3fe-f664edf2otomotivgaleri01.jpg

Ürün takip sisteminin, otomotiv sektöründeki fiyat istikrarını artırmada ve tüketicilere daha uygun koşullarla araç sahibi olma fırsatı sunmada önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor. Bu gelişmelerle birlikte, otomobil alıcılarının daha şeffaf ve güvenilir bir pazarda işlem yapmaları hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Bursa arası kaç km? Özel araç, otobüs ve uçakla kaç saatte ulaşım sağlanır?

Ankara Bursa arası kaç km? Özel araç, otobüs ve uçakla kaç saatte ulaşım sağlanır?