ANASAYFA Otomobil Yabancı plakalı taşıtlar Türkiye'de aralıksız kaç yıl kalabilecek?

Yabancı plakalı taşıtlar Türkiye'de aralıksız kaç yıl kalabilecek?

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan bazı kararlar sosyal medyanın gündemine oturdu. Yabancı plakalı taşıtların Türkiye'de kaç yıl kalabileceğini merak eden vatandaşlar araştırmalarına başladı. Konuyla ilgili alınan kararı derledik.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Yabancı plakalı taşıtlar Türkiye'de aralıksız kaç yıl kalabilecek?

Yurt dışı kayıtlı yabancı plakalı araçların Türkiye'de kalış süreleri ile ilgili olarak bazı sorular gündeme geldi. Yabancı plakalı araçların Türkiye'de kaç yıl süre ile durabileceğini merak eden yabancı plakalı araç sahiplerinin araştırmaları devam ederken Ticaret Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre, 2009 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, halihazırda Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin (yurt dışından emekliler dahil) taşıtları Türkiye'de 730 güne kadar kalabiliyor. 

Söz konusu 730 günlük süreyle ilgili bir değişiklik olup olmadığı merak edilirken 730 günlük sürenin tamamının kullanılmasının ardından yurt dışından yeniden taşıt getirilebilmesi için kişi ve taşıtın 185 gün yurt dışında bulunması şartı aranıyor. Söz konusu kararın mağduriyet yarattığı iddia edilirken ilgili Karar’da değişiklik yapılmasına karar verildiği bildirildi. 

YABANCI PLAKALI ARAÇLAR TÜRKİYE'DE KAÇ YIL KALABİLECEK?

Cumhurbaşkanı Kararı'yla yapılacak değişiklikle beraber Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik yurt dışından emekli vatandaşlar ve Türkiye'de oturum izni almış emekli yabancıların, taşıtlarına verilen sürelerin tamamlanmasından önce yapacakları başvuruya istinaden kişi ve taşıtın yurt dışına çıkış yapmasına gerek kalmadan, bu sürelerin yeniden verilmesi imkanı getirilecek.

 

Alınacak yeni kararla birlikte yurt dışından emekli vatandaşların geçici olarak Türkiye'ye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlarının aralıksız 4 yıl ülkede kalabilmesi mümkün olacak. Ayrıca bu haktan yararlanarak taşıtını 4 yıl Türkiye'de bulundurduktan sonra yurt dışına çıkaran vatandaşlar, taşıtlarıyla en az 185 gün ülke dışında bulunmaları halinde bu kapsamda yeniden 4 yıl süreyle taşıt getirebilecek. 

Söz konusu kararın yürürlüğe girmesi ile birlikte 730 günlük süre bin 460 güne çıkarılacak. 

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Keçiören'de köpeklerin saldırısına uğrayan çocuk seri ameliyata alınacak!

Ankara Keçiören'de köpeklerin saldırısına uğrayan çocuk seri ameliyata alınacak!