Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye komisyonunun açılışında konuştu. Melis'in halkın sesi olmanın yanı sıra barışın taşıyıcısı ve kardeşliğin teminatı hatırlatma sürecinin olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Herhangi bir kişi, kurum ya da siyasi yapının değil, doğrudan doğruya aziz milletimizin meselesidir" dedi.
Bu komisyon ile yeni bir Anayasa'nın yazılmadığını ifade eden TBMM Başkanı, karanlık dönemin devletin kararlılığı ile artık geri planda kaldığını ifade etti. Terör belasının olmaması halinde bugün terörle mücadele için ayrılan kaynakların farklı alanlara ve kalkınmaya ayrılabileceği belirtildi.
"DOĞRUDAN DOĞRUYA AZİZ MİLLETİMİZİN MESELESİDİR"
Kurtulmuş, "Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda Meclis'te kurulan komisyonun açılışında konuştu. TBMM Tören Salonu'nda gerçekleşen komisyonda sürece ilişkin konuşan Kurtulmuş, "Bu komisyon, millet adına çözüme ulaştırılacak sorunların müzakeresi, üzerinden ulaşılan teklif ve tavsiyelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne iletilmesi ve bahse konu süreçlere millet adına vaziyet etmek için var. Komisyonumuz on yıllar dönüm ülkemizin enerjisini tüketen ve kardeşi kardeşten uzaklaştırmaya çalışanların provoke ettiği bir meseleye yeni bir gözle bakma iradesinin de yansımasıdır. Burada asli meselemiz, hiç şüphesiz ana eser yazmak, hukuk reformu yapmak ya da tüm meseleleri bir anda çözmek değildir. Meclisin halkın sesi olmanın yanında, toplumsal barışın taşıyıcısı, kardeşliğin teminatı, çözümün meşru adresi olduğunu hatırlatma iradesidir. Siyasi hesaplarla, dar tanımlarla ve kalıplarla değil, cesaretle, vicdanla ve adaletle hareket etmenin adıdır. Çünkü örgütün kendini feshederek silahların tamamen susturulmasıyla başlayan süreç, herhangi bir kişi, kurum ya da siyasi yapının değil, doğrudan doğruya aziz milletimizin meselesidir" ifadelerini kullandı.
"GAYET AÇIKTIR Kİ TÜRK-KÜRT KARDEŞLİĞİ, COĞRAFYAMIZIN ASLİ KOLUDUR"
Ortak acıları ortak umuda çevirmek için burada olduklarını dile getiren Kurtulmuş, "Uzun yıllarca süren bu büyük problem, siyaseti ve devleti güvenlikçi reflekslerle hareket etmeye mecbur bırakmıştır. Ancak artık güvenliğin yanı sıra özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin imkanlarını ve gücünü daha da yüksek sesle konuşmanın zamanı gelmiştir. Bu komisyonun bir diğer misyonu da budur. Attığımız her adım bu kadim coğrafyada barış ve kardeşliği tahkim etmeye mevcut olmalıdır. Bu çerçevede terörsüz Türkiye aslında açıkçası terörsüz bir bölge demektir. Değerli Milletvekili Arkadaşlarım, Aziz Milletvekili, gayet açıktır ki Türk-Kürt kardeşliği, coğrafyamızın asli koludur. Alparslan'ın ve Kılıçarslan'ın yaptıklarının özünü anlamadan ise birlikte yürümenin anlamına ulaşamayız. Hepsi kendi çağlarında adaletin, kardeşliğin, dayanışmanın, paylaştığın, sevinci ve tasayı ortaklaştırmanın, bilhassa milletçe beraber yürümenin öncüleri, sembolü olmuş büyük şahsiyetlerdir. Bugün de bizler halkın tam da içinden çıkan o akla yaslanarak, o milli irfanı kuşanarak tarihi bugünün anlayışıyla yeniden yorumlamak ve geleceği bu iradeyle kurmak mecburiyetindeyiz" dedi.
"SİLAH BIRAKMA SÜRECİ BİR PAZARLIĞIN SONUCU ASLA DEĞİLDİR"
Bu Komisyon'da yeni bir Anayasa yazmadıklarını vurgulayan Kurtulmuş, "Ülkemizin önünü tıkayan karanlık dönem milletimizin ve devletimizin kararlılığıyla artık geride kalıyor. Milletimiz hakikati duyan, toplumu hisseden ve vicdanı temsil eden şüphesiz en yüksek demokratik çatıdır. Biz bu komisyonda yeni bir anayasa yazmıyoruz belki ama kardeşlik cümlelerini kuracağız ve birlikte hareket edeceğiz. Meclisimiz bin yıllık kardeşliği yeniden hatırlatmakla kalmayacak, siyasal düzenle yeniden tarif edelim. Bilinmelidir ki şahit olduğumuz silah bırakma süreci bir pazarlığın sonucu asla değildir. Milletimizin huzura, birliğe dair kararlılığın sonucudur ve bunun yansımasıdır. Bugün iftihar ettiğimiz gelişmeler insanımızın emeğiyle ve vaktini çalan bir evrenin ortadan kalkması istikametindedir. Eğer terör belasıyla uğraşmamış olsaydık, önemli bir bölümünü yıllarca terörle mücadeleye değil, kalkınmaya ayırabilseydik, nice okullar, üniversiteler, hastaneler çok daha önceleri inşa edilebilirdi. Daha çok öğrenci, daha nitelikli eğitimde buluşur, daha çok insanımız sağlığa daha kolay ve hızla yaşayabilir. Bugünlerde ulaştığımız bu noktaya çok daha önceleri ulaşmamız mümkün. Bugün iftihar ettiğimiz savunma teknolojilerimiz, kendi helikopterlerimiz, uydularımız, milli savunma sanayide geldiğimiz bu seviyeye belki çok daha erken ulaşabilirdik. Fakat tüm bu kayıpların ötesinde en ağır bedel şüphesiz ki canla ödenmiştir.
Kurtulmuş, yaptığı açıklamasının devamında komisyonun farklı fikir, beklenti ve kararları çatıştırmadığını ifade etti. Silahın tamamen bırakılması ile yasal düzenlemelerin önerilmesi ve hazırlanmasının komisyonunun ana sorumlulukları arasında olduğu aktarıldı.