ANASAYFA Sağlık Aile hekimlikleri ve hastaneler doldu! Covid, grip, RSV belirtileri açıklandı

Aile hekimlikleri ve hastaneler doldu! Covid, grip, RSV belirtileri açıklandı

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte mevsimsel hastalıklar da artış göstermeye başladı. Özellikle son dönemlerde hastane ve aile hekimlikleri aynı belirtileri gösterenlerle doldu taştı! Uzmanlar covid, grip ve RSV belirtilerini açıkladı.
yazar
Gözde Gürcü
Haber Editörü
Aile hekimlikleri ve hastaneler doldu! Covid, grip, RSV belirtileri açıklandı

Belirtilerinin birbirine çok benzediği ancak farklı hastalıklar olan Covid-19, grip ve RSV son dönemlerde her yerde! 2 yıl önce etkisini kaybetmeye başlayan koronavirüs yine artış göstermeye başladı. Salgın döneminde maske takılması grip ve diğer mevsimsel hastalıkları ortadan kaldırsa da bu kış yeni yıl gelmeden hastaneler hastalarla resmen doldu taştı!

GRİP VAKALARI ARTTI

Grip, koronavirüs salgınından önce de hemen hemen her kış pik yapan hastalıklar arasında bulunuyor. Her yıl farklı bir mutasyon türü ile karşımıza çıkan grip, beraberinde bronşit başta olmak üzere farklı solunum yolu hastalıklarına da yol açabiliyor. 

Gripte belirtiler ilk olarak burun akıntısı ile başlıyor. Daha sonra yüksek ateş, balgamlı öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. 

COVİD-19 BELİRTİLERİ

Herkesin yakından bildiği koronavirüs ilk olarak solunum yollarından geliyor. Uzun süreli koronavirüste akciğerler ve kalp hasar alabiliyor. Belirtiler arasında tat ve koku kaybının yanı sıra kuru öksürük, boğaz ağrısı, vücut yorgunluğu ve kemik ağrısı görülebiliyor. 

RSV BELİRTİLERİ NELER?

Çok fazla duyulmasa da son dönemlerde sıkça aramızda gezinen RSV virüsü için herhangi bir aşı bulunmuyor. Nezle belirtileri ile ortaya çıkan RSV özellikle küçük çocukları ciddi olarak etkiliyor. Kuru öksürük, ateş, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. RSV, hafif bir soğuk algınlığı hastalığı olmasına rağmen küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı düşük olan kişiler için şiddetli bir hastalık haline gelebilir. 

SÜRÜNTÜ TESTİ YAPTIRIN

Koronavirüs döneminden bu yana grip aşılarını olan kişilerin sayısının azaldığını ifade eden uzmanlar, üç hastalıktan hangisine yakalandığının tespit edilebilmesi için mutlaka sürüntü testi yapılması gerektiğinin de altını çiziyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2024 asgari ücreti açıklandı! Ev hizmetinde çalışanların primi hesaplandı

2024 asgari ücreti açıklandı! Ev hizmetinde çalışanların primi hesaplandı