ANASAYFA Sağlık Bilim insanları açıkladı! Sigarayı bırakmak artık çok kolay

Bilim insanları açıkladı! Sigarayı bırakmak artık çok kolay

Son yıllarda dünya üzerinde sigara kullanımının artması ile yetkililer harekete geçti. Ölüm sayılarındaki artışların hız kazanması ile sigarayı bırakmanın yolları arandı.
yazar
Haber Merkezi
Bilim insanları açıkladı! Sigarayı bırakmak artık çok kolay

Sigara, dünyanın en yaygın bağımlılıklarından biridir. Tütün dumanı, kanser, kalp hastalığı, felç ve diğer birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir. Sigarayı bırakmak, sağlığınızı iyileştirmenin ve yaşam kalitenizi artırmanın en iyi yollarından biridir.

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, 157.179 kişinin sigarayı bırakma yöntemlerindeki başarılarını karşılaştıran bir çalışma yürüttü. Çalışma, üç yöntemin sigarayı bırakmada özellikle etkili olduğunu buldu: vareniklin, sitisin ve elektronik sigaralar.

sigara-nedir-sigarayi-birakmak-icin-yapilmasi-gerekenler-10488-b.jpg

VATENİKLİN

Vareniklin, beyinde nikotin reseptörlerini bloke ederek çalışan bir ilaçtır. Bu, sigara içme isteğini azaltmaya yardımcı olur. Vareniklin, sigarayı bırakmak için FDA tarafından onaylanmış tek ilaçtır.

SİTİSİN

Sitisin, nikotin benzeri bir maddedir. Vareniklin gibi, sitisin de beyinde nikotin reseptörlerini bloke eder. Sitisin, sigarayı bırakmak için FDA tarafından onaylanmış bir ilaç değildir, ancak bazı araştırmalarda etkili olduğu bulunmuştur.

sigarayi-birakmak-icin-4-oneri-guncel-yaklasimlar-505395-730-480.jpg

Araştırmacılar, vareniklin, sitisin ve elektronik sigaraların sigarayı bırakmada hemen hemen aynı derecede etkili olduğunu buldu. Bu yöntemlerle sigarayı bırakmaya çalışanların yaklaşık yüzde 14'ü altı ay veya daha uzun süre boyunca başarılı oluyor.

Bir sonraki en etkili stratejiyse nikotin bantlarıyla sakız veya pastiller gibi iki tür nikotin replasman tedavisini (NRT) birleştirmek.

Araştırmacılar, daha fazla verinin sonuçları değiştireceğini düşünmediklerini, ancak yan etkiler ve en iyi ilaç ve davranışsal destek kombinasyonları açısından daha fazla verinin faydalı olacağını belirtiyorlar.

Araştırma, yüksek gelirli ülkelerde yürütüldü. Bu nedenle düşük gelirli ülkelerden elde edilen veriler az. Ekip, gelecekteki çalışmalarında sosyoekonomik durumun sigarayı bırakmayı nasıl etkilediğine bakmayı hedefliyor.

manset-dikkat-1-sigaradan-bir-sey-olmaz-demeyin-1622291520.jpg

SONUÇ

Sigarayı bırakmak, sağlığınızı iyileştirmenin ve yaşam kalitenizi artırmanın en iyi yollarından biridir. Yardım alarak sigarayı bırakmak, başarılı olma şansınızı artırabilir.

Sigarayı bırakmaya çalışanlara öneriler,

Bir sigarayı bırakma programına katılın: Bu programlar, sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak bilgi ve destek sağlayabilir.
Bir destek grubuna katılın: Diğer sigara bırakanlarla birlikte olmak, motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir.
Yakınlarınızdan destek alın: Aileniz ve arkadaşlarınız, sigarayı bırakma çabalarınızda size destek olabilir.
Nikotin replasman tedavisi (NRT) kullanın: NRT, sigara içme isteğinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Sigarayı bırakmak için kendinize bir tarih belirleyin: Bu, sigarayı bırakmaya kararlı olmanıza yardımcı olabilir.

sigara-birakma-sonrasi-durumlar.jpg

Sigarayı bırakmak zor olabilir, ancak imkansız değildir. Yardım alarak sigarayı bırakmak, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ASKİ Genel Müdürlüğü duyurdu! Çankaya Etimesgut ve Sincan ilçelerinde 11 saatlik su kesintisi uygulanacak

ASKİ Genel Müdürlüğü duyurdu! Çankaya Etimesgut ve Sincan ilçelerinde 11 saatlik su kesintisi uygulanacak