ANASAYFA Sağlık Çevremdeki herkes hasta diyerek tedirgin olanlar buraya! Evrilerek yayılıyor sinsice vücudu ele geçiriyor

Çevremdeki herkes hasta diyerek tedirgin olanlar buraya! Evrilerek yayılıyor sinsice vücudu ele geçiriyor

Son dönemde hemen herkeste görülen mevsim hastalıklarında yaşanan artışlar tedirginlik yarattı. Hastalıkların görülme sıklığı artarken sessiz pandemi gibi pek çok söylem de hızla yayılırken çevresindeki hasta sayısı artan vatandaşlar da araştırmalarına başladı. Uzmanlar ise corona virüsün evrilerek yayılım gösterdiğini belirterek kritik uyarılarda bulundu.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Çevremdeki herkes hasta diyerek tedirgin olanlar buraya! Evrilerek yayılıyor sinsice vücudu ele geçiriyor

Havaların soğuması ve kalabalık alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi ile beraber hastalık görülme sıklığı arttı. Hastalık vakalarında yaşanan artışla beraber endişesi de artan vatandaşlar bu kış hangi virüsün etkili olduğunu merak ederken uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi.  

Uzmanlar Sars-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantının vakalarda artışa neden olduğundan bahsederken bu varyantın adı da JN1 olarak açıklandı. JN1 varyantının bulaşıcılığı ilgili detaylar merak konusu olurken yayılan ve hemen herkeste aynı belirtilerle ortaya çıkan hastalıkların kişilere uzun süreli öksürük ve halsizlik yaşattığı bildirildi. 

JN1 VARYANTI HIZLA YAYILIYOR

JN1 varyantının hızla yayıldığından bahseden uzmanlar, hijyen kurallarının önemine bi kez daha dikkati çekerken acillere başvurma sıklığının da dikkat çekildi. Uzmanlar, özellikle kış mevsiminde havanın soğumasıyla birlikte üst solunum yolu hastalıklarında artış olduğuna dikkati çekerken son dönemde toplum genelinde görülen solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin bilgiler de verdi. 

Uzmanlar covid virüsünün varyantlarının yayıldığından bahsederken bunun hangi varyant olduğunu tespit etmek için de özel testler yapılması gerektiğinden bahsedildi. Covid-19’dan önce influenzanın salgın yapmaya başladığından bahseden uzmanlar, bu sene farklı olarak aynı kişide birden fazla virüsün olması ya da birbirini takip eden enfeksiyonların görülmeye başladığını bildirdi.

Grip vakalarında artış olduğundan bahsedilirken en çok da H1N1 olarak adlandırılan virüs tipi ile karşılaşıldığı kaydedildi. Solunum yolu virüslerin bir insandan bir insana bulaş yolunun hemen hemen aynı olduğuna dikkati çeken uzmanlar hastalığın damlacık yoluyla ya da bulaşlı bir çevreye temas ile bulaşabildiği bilgisine yer verdi. Maske kullanımı ve el yıkamanın önemine dikkati çeken uzmanlar bulunulan ortamın sık sık havalandırılması gerektiğine de dikkati çekti. 

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
YSK'dan oy pusulasındaki parti sıralamasına yapılan itiraza cevap geldi

YSK'dan oy pusulasındaki parti sıralamasına yapılan itiraza cevap geldi