ANASAYFA Sağlık Elektronik sigara hastalığı EVALI nedir, belirtileri nedir?

Elektronik sigara hastalığı EVALI nedir, belirtileri nedir?

Özellikle son yıllarda pek çok kişi tarafından kullanılmaya başlanmasının ardından ortaya çıkan elektronik sigara hastalığı hakkında merak edilenler araştırılmaya başlandı. Peki elektronik sigara hastalığı nedir?
yazar
Sinem GÜVEN
Elektronik sigara hastalığı EVALI nedir, belirtileri nedir?

Sigara kullanmak istemeyen ya da bırakmak isteyen kişilerin son yıllarda en çok satın aldığı ve kullandığı elektronik sigaralar hakkında merak edilenlerin artmasının ardından uzmanlar tarafından elektronik sigara hastalığı hakkında açıklamalara yer verildi. Bu hastalığın neden ortaya çıktığı ve belirtilerinin neler olduğu hakkında merak edilenlere uzmanlardan da yanıt geldi.

ELEKTRONİK SİGARA HAST,ALIĞI NEDİR?

EVALI (E-cigarette, or Vaping, Product Use-Associated Lung Injury) hastalığı olarak da bilinen elektronik sigara hastalığı, buharlaştırıcı ürünlerin kullanımının ciddi sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda EVALI, akciğerlerde ani ve ciddi hasara neden olan bir hastalık olarak tanımlanabilmektedir. 

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre hastalığın ilk olarak 2019 senesinde ABD'de birden fazla insanda görülmesi sonucunda başladığı öğrenilmiştir. Bu kişilerde ortak belirtilerin görülmesinin ardından nedeni araştırıldı. Yapılan araştırılmalar sonucunda kişilerin elektronik sigara ve benzeri ürünler kullandığı saptandı. Bunun sonucunda da uzmanlar tarafından da hastalıkların nedeni bu ürünlerin olabileceği ifade edildi. 

ELEKTRONİK SİGARA HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR?

Bu çerçevede vatandaşlar tarafından hastalığın gündeme gelmesinin ardından belirtilerinin neler olduğu da merak konusu olmuştu. Yapılan açıklamalara göre bu hastalığın saptanan başlıca belirtileri şu şekilde verildi;

Öksürük = Sürekli ve ciddi 

Ateş = Sıcaklığın ani şekilde bir anda yükselmesi 

Yorgunluk = Enerji kaybı ve halsizlik 

Nefes Darlığı = Aniden nefes almakta zorluk hissetme

Solunum Yolu Belirtileri = Boğazda ağrı, tahriş ve burun akıntısı

Göğüs Ağrısı = Göğüste hissedilen ağrı, sıkışma ve baskı hissi

Yukarıda verilen belirtileri hisseden kişilerin bu belirtilerin başka hastalıklarda da görülebilmesi nedeni ile en kısa zamanda bir doktora başvurmasının teşhis için en doğru yol olduğu da belirtilmiştir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Marmaray Feneryolu istasyonunda ne oldu?

Marmaray Feneryolu istasyonunda ne oldu?