ANASAYFA Sağlık İstanbul kaynaklı salgın patlak verdi! Aşısızlar arasında hızla yayılıyor

İstanbul kaynaklı salgın patlak verdi! Aşısızlar arasında hızla yayılıyor

Uzman isimden önemli bir salgın açıklaması geldi. Koronavirüsün yoğun olduğu dönemlerde kızamık aşılamalarının düşmesinin faturası ağır oldu! Aktarılan son habere göre İstanbul kaynaklı salgında vakalar özellikle aşısız kişiler arasında artış gösteriyor.
yazar
Gözde Gürcü
Haber Editörü
İstanbul kaynaklı salgın patlak verdi! Aşısızlar arasında hızla yayılıyor

Konu ile ilgili açıklamayı Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz yaptı. Yavuz, yaptığı açıklamasında Türkiye’de kızamık vakalarının hızla arttığını, aşısız gruplar arasında kızamığın daha hızlı arttığını söyledi.

Kızamık vakalarına ilişkin konuşan uzman isim, "2022'nin sonu 2023 Ocak'tan başlayan ciddi bir salgın yaşandı. Türkiye kızamık anlamında, İstanbul kaynaklıydı” dedi. Aşılamanın önemine dikkat çeken Yavuz, aşılamanın salgını önlediğinin de altını çizdi. 

30 KATINDAN FAZLA

Son olarak Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı açıklamasında Avrupa Bölgesinde kızamık hastalığının 2023 yılı ocak ve ekim aylarında arasında arttığını ve artışın 30 binden fazla olduğunu söylemişti. Bu rakam ise 2022 yılında görülen kişi sayısından tam 30 kat daha fazla!

TEK YA DA 2 DOZ AŞI

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da kızamık salgınına ilişkin Türkiye için şunları söyledi:

"2022'nin sonu 2023 Ocak'tan başlayan ciddi bir salgın yaşadı Türkiye kızamık anlamında, İstanbul kaynaklıydı. İstanbul'da çok vaka gördük, erişkin vakası da gördük. Kızamıkta elimizde çok etkili bir aşı var, grip, covid aşılarını değiştirerek kullanmamız gerekir, hep yeni aşı bekleriz. Kızamıkta temaslılara dahi yaparak bağışıklık elde edebiliyoruz. Tek ya da 2 doz aşıyla istediğimiz bağışıklığı elde edebiliyoruz. Dolayısıyla kızamıkta aşılama seviyenizi belli eşiklerin üstünde tutarsanız aslında öyle bir salgın olmuyor"

AŞISIZ GRUPLAR YAYIYOR

Ülkemizin çok iyi bir aşılama sistemi olduğuna vurgu yapan uzman isim, aşısız grupların salgını yaydığına ilişkin de "Nereden çıkıyor salgınlar; belli gruplar aşı muhalifi olabiliyor çünkü Türkiye'nin çok iyi bir aşılama sistemi var. Son derece güzel bir alt yapımız var, aşılamada çok yol almış bir ülkeyiz. Aşısız gruplarda yayılıyor, aşılı olursa 1 kişide çıksa bile yayılacak birini bulamadığı için yeterince insan aşılanmışsa, diyelim yüzde 95'in üstü aşılanmışsa onlar da korunuyor. Enfeksiyon yayılacak yer bulamıyor. Kızamık salgınında nasıl başa çıkıldı, şu anda azaldı diye biliyorum. Aşısızlar aşılanıyor, böylece virüsün yayılacağı ortam ortadan kaldırılmış oluyor. Küçük çocuklarda özellikle bağışıklığı baskılanmışlarda sıkıntı oluyor” açıklamasını yaptı. 

Bunların yanı sıra uzman isim, gebeler ve 0-6 yaş arasında çocuklar açısından boğmacanın çok tehlikeli olduğunu ifade ederek aşının önemine bir kez daha değindi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cildinizdeki bu hissiyat karaciğer kanserinin belirtisi olabilir

Cildinizdeki bu hissiyat karaciğer kanserinin belirtisi olabilir