Kurban kesecekler dikkat! Buna dikkat etmeyen bedelini canıyla ödüyor

Her sene genelde yaz aylarında ortaya çıkan keneler insanlar için büyük bir tehdit olmayı sürdürüyor. İnsanların kene vakalarına karşı dikkatli olması istenirken yanlış bir müdahale ölümle sonuçlanabiliyor.

Kurban keseceklere kene uyarısı geldi

Anadolu'da her sene aldığı canlar ile adından söz ettiren ve genellikle kırsal ya da yeşil alanlarda insanlara yapışan kene ile ilgili uyarılar sürüyor. Genç yaşlı demeden insanların ölümü ile sonuçlanan kene yapışmalarına dair Kurban bayramı öncesinde de uyarılar yapılıyor.

KURBAN BAYRAMINIZ YASA DÖNÜŞMESİN

Uzun adı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak bilinen kene yapışması insanların ilk bakışta önemsemediği fakat yanlış bir müdahalede insanın ölümüne sebebiyet vermesi ile biliniyor.

İlerleyen günlerde Kurban Bayramının yaşanacak ve binlerce kurbanın kesilecek olmasından dolayı kene konusunda vatandaşlara daha temkinli olmaları çağrısı yapılıyor.

Kurban kesecekler dikkat! Buna dikkat etmeyen bedelini canıyla ödüyor

Konu ile ilgili konuşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Profesör Doktor İlhan Çetin, "Kırım-Kongo kanamalı ateşi, hastalığı kenelerle hayvanlara ve daha sonra da aynı kenelerden insanlara bulaşan bir hastalık. Özellikle de şu anda Kurban Bayramı'ndan dolayı gerek küçükbaş gerekse büyükbaş hayvan sirkülasyonunda ciddi bir artış var" diyerek hem satanların hem de alanların hayvanlarını iyi bir şekilde kontrol etmesi gerektiğini ifade etti.

KENE ISIRDIĞINI FARK EDEN NE YAPMALI?

Vücuduna kene yapışan ve bunu fark eden bir kişi ilk olarak çok dikkatli bir şekilde ince bir cımbız kullanarak kenenin tamamını deriden çıkarmalı. Kişi o bölgeyi sabun ve suyla temizledikten sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.

Kene konusunda yaz aylarından itibaren vefat haberleri gelmeye başladı. Özellikle piknik ya da başka sebeplerden doğal alanlarda bulunacak olanların ekstra dikkat etmesi gerekiyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER