ANASAYFA Sağlık Maskeli depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Maskeli depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Son yıllarda artan ekonomik ve çevresel sorunlar nedeniyle çeşitli psikolojik rahatsızlıklar baş göstermeye başladı. Son zamanlarda artan Maskeli depresyonda bu hastalıklar arasında yer alıyor.
yazar
Haber Merkezi
Maskeli depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Artan ekonomik sıkıntılar ve çevresel sorunlar nedeniyle insanlarda farklı birçok psikolojik sorunlar görülmeye başlandı. Maskeli depresyonda son aylarda sıkça görülen vakalardan bir tanesi. Peki bu rahatsızlık nedir? Belirtileri nelerdir? Konuyla ilgili olarak haberankara.com okuyucuları için bütün bilgileri derledik.

MASKELİ DEPRESYON NEDİR?

Maskeli depresyon, atipik veya gizli depresyon olarak da adlandırılır. Bu durumda, kişinin depresif ruh hali ön planda olmayabilir, ancak çeşitli bedensel ve psikolojik belirtiler ortaya çıkabilir.

2ba8f1b0-5d32-4b6a-8907-67d16fa1f000.jpg

Maskeli depresyon, geleneksel depresyonun tipik belirtileri yerine bedensel veya başka psikolojik semptomlarla kendini gösteren bir tür depresyon şeklidir. Kişi, ruh halinde belirgin bir düşüş yaşamasa da diğer belirtilerle başa çıkmak zorunda kalır.

BELİRTİLERİ NEDİR?

Maskeli depresyonun belirtileri majör depresyonla benzerlik gösterebilir, ancak bu belirtiler daha çok bedensel şikayetlerle ilişkilendirilebilir. Bu şikayetler arasında ağrılar, baş dönmesi, mide-bağırsak sorunları, bulantı, kusma, halsizlik, unutkanlık, takıntılar, içki ve sigara kullanımı gibi belirtiler yer alabilir.

1612025920-maskeli-depresyon.jpg

HASTALIĞI TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Maskeli depresyonun ortaya çıkmasına neden olan birçok faktör vardır. Bu faktörler arasında stres, travma, genetik yatkınlık ve yaşam olayları bulunabilir.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Maskeli depresyon, çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında daha sık görülebilir. Özellikle yaşlı insanlarda bedensel şikayetlerle başvurulan bir depresyon türüdür.

indir-4.jpg

TEDAVİSİ NEDİR?

Maskeli depresyonun tedavisi, bireye özgü olarak planlanmalıdır. Psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisinin kombinasyonu tedavi seçenekleri arasında yer alır. Tedavi süreci, kişinin semptomlarına ve ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Vurgunun bedeli ağır oldu! Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu hakkında kırmızı bülten çıkabilir

Vurgunun bedeli ağır oldu! Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu hakkında kırmızı bülten çıkabilir