ANASAYFA Sağlık Oruçluyken burun damlası ve spreyi kullanmak orucu bozar mı?

Oruçluyken burun damlası ve spreyi kullanmak orucu bozar mı?

Oruç tutanlar merak ettikleri konulara yanıt aramaya devam ediyor. Oruç ibadetini yerine getirecek olan İslam alemi, oruçlu olduğu esnada burum damlası ya da sprey kullanılmasının orucu bozup bozmadığını sorguluyor.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Oruçluyken burun damlası ve spreyi kullanmak orucu bozar mı?

Oruç ibadetini yerine getirirken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Oruç ibadetini yerine getiren İslam alemi, oruçlu oldukları sırda dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin merak ettikleri sorulara yanıt ararken bu kez burun damlası ve spreyi kullanımına ilişkin merak edilenlere yanıt aranmaya başladı. 

Ramazan ayı ibadetleri yerine getirilmeye devam ederken oruç bozan durumlar da araştırma konusu oluyor. Burun spreyi kullanmak ya burum damlası kullanacak olanlar bu işlemin orucu bozup bozmadığını sorguluyor. Sorularına yanıt arayanlar ise ‘’Oruçluyken buruna sprey sıkılır mı, oruçluyken burun damlası ve spreyi kullanmak orucu bozar mı?'' gibi konuları gündeme taşıyor. 

BURUN DAMLASI VE SPREYİ KULLANMAK ORUCU BOZAR MI? 

İslam alemi oruç ibadetini yerine getiriyor. Burun spreyi ve damlası kullananların kafalarında soru işareti bulunurken bu ürünlerin kullanımının orucu bozup bozmadığı merak ediliyor. Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlasının bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilirken çok az bir kısmı da mideye ulaşabiliyor. 

Bu durumda orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, ‘’Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar)'' ifadelerine yer vermiştir. Dolayısıyla Dinayet'in açıklamasına göre burun spreyi ya da damlası orucu bozmamaktadır.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gaziantep FK - Beşiktaş maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?

Gaziantep FK - Beşiktaş maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?