ANASAYFA Sağlık Oruçluyken göz damlası kullanmak orucu bozar mı?

Oruçluyken göz damlası kullanmak orucu bozar mı?

Oruç ibadetini yerine getiren İslam alemi oruçluyken göz damlası kullanımına ilişkin merak ettiği sorulara yanıt arıyor. Oruçluyken göz damlası kullanmanın orucu bozup bozmadığı merak edilirken detaylar da Diaynet İşleri Başkanlığı'nın açıklamaları ile belli oldu.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Oruçluyken göz damlası kullanmak orucu bozar mı?

11 Mart tarihi ile oruç ibadetini yerine getiren İslam alemi, oruç tutarken herhangi bir sorun yaşamamak için merak ettikleri bazı hususlarda bilgi sahibi olmak istiyor. Ramazan ayında orucunu zedelemek istemeyenler bazı konulara özellikle dikkat ederken bu kez ‘’Göz damlası orucu bozar mı, oruçluyken göz damlası kullanmak orucu etkiler mi?'' gibi sorulara da yanıt aranıyor. 

Ramazan ayına özel vatandaşların kafasında birtakım soru işaretleri yer alıyor. Göz damlasının orucu bozup bozmayacağı merak edilenler arasında yer alırken Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı. 

GÖZ DAMLASI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI? 

Göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olarak hesaplanırken bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılıyor, bir kısmı da gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında gözenekler yolu ile emilerek vücuda alınıyor. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen bilgiye göre göz damlası orucu bozmuyor. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98) Dolayısıyla belirtilen miktarda göz damlası kullanımında herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara'da Yazar Okur Buluşması programı düzenlendi!

Ankara'da Yazar Okur Buluşması programı düzenlendi!