ANASAYFA Sağlık Pek çok gençte görülebiliyor! İşte gençlerde panik atak ile başa çıkmanın yolları

Pek çok gençte görülebiliyor! İşte gençlerde panik atak ile başa çıkmanın yolları

Uzmanlar tarafından yapılan son açıklama ile birlikte pek çok gençte görülen panik atak hastalığına karşı dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedildi.
yazar
Sinem GÜVEN
Pek çok gençte görülebiliyor! İşte gençlerde panik atak ile başa çıkmanın yolları

Her ne kadar sebepler farklı olabilse de pek çok genç panik atak ile mücadele etmektedir. Durum bu şekilde olunca da uzmanlar tarafından gençlerin bu duygu ile nasıl başa çıkabileceği hakkında bilgilendirmeler yapılmaya başlandı. Konu hakkında son olarak Psikolog Duru Erdem tarafından yapılan açıklamalarda gençlerin panik atak ile nasıl mücadele edebilecekleri aktarıldı!

PANİK ATAK İLE MÜCADELE EDEN GEÇLER DİKKAT!

Yaşanması halinde kişilere zor anlar yaşatabilen hastalık hakkında bilgilendirme yapan Erdem tarafından yapılan açıklamalar şu şekilde verildi;

Panik ataklar genellikle hayatınızda gerçekleşen bir şeyden çok endişeli hissettiğinizde veya zor bir durum yaşadığınızda ortaya çıkar. Evde zorlayıcı bir durum, sınavlar, iş, arkadaşlıklar veya ilişkilerle ilgili stres gibi bir şey olabilir. Bu tür zorlayıcı durumlar ve stresli anlar, panik ataklara neden olabilir. Zaman zaman nedenini açıkça görmek zor olabilir, ancak önemli olan kendinizi anlamaya çalışmaktır ve hangi durumların veya yerlerin panik atak geçirmenize neden olduğunu anlamaktır. Tetikleyicilerinizi tanıyarak, bu durumlarla başa çıkmanın yollarını düşünebilir veya hislerinizi belirli durumlar veya yerlerde nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için yardıma başvurabilirsiniz.

PANİK ATAK İLE NASIL BAŞA ÇIKILABİLİR?

Psikolog Duru Erdem, ''Bazen, endişelendiğimiz bir durumdan veya yerden kaçınmak daha kolay gibi gelebilir. Bu anlaşılabilir bir tepki olabilir, ancak uzun vadede durumlardan kaçınmak, kaygının daha da büyümesine neden olabilir. Amaç, bizi endişelendiren durumlardan her zaman kaçınmanın bir yolunu bulmak değil, bu durumlar karşısında hissettiğimiz duygularla başa çıkma becerisi kazanmaktır. Tam bu noktada geliştirilmesi gereken üç temel beceri etkili nefes alış ve nefes kontrolü, sakinleşmek için ihtiyaç olunan güvenli alanın tahsis edilebilirliği ve duyu-his kontrolüdür. Bir panik atak geçirirken, etrafınızdaki şeylerle bağlantınızı kaybetmiş gibi hissedebilirsiniz. Etrafınızdaki şeylere geri bağlanmanın bir yolu, görebileceğiniz, duyabileceğiniz, tadabileceğiniz, dokunabileceğiniz veya koklayabileceğiniz beş şeyi seçmektir. Buna bir "yerinde durma egzersizi" denir. Her duyu için birkaç öğe seçebilir veya sadece bir duyuya odaklanabilirsiniz, mesela görebileceğiniz beş şeyi bulmak gibi. Bu, çevrenizle bağlantı kurmanıza ve kontrolünüzü hissetmenize yardımcı olabilir.'' dedi.

Bu açıklamalar ile birlikte durumun ciddi boyutlarda hissedilmesi ya da belirtilerin birden fazla olması durumunda kesinlikle bir uzmana başvuru yapılması önerilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Halkbank'tan giyim alışverişlerinize özel faizsiz taksit kampanyası!

Halkbank'tan giyim alışverişlerinize özel faizsiz taksit kampanyası!