ANASAYFA Sağlık Raporların ardından uzmanlar alarma geçti! Hipertermi riskine karşı dışarı çıkmayın

Raporların ardından uzmanlar alarma geçti! Hipertermi riskine karşı dışarı çıkmayın

Ülkemizde etkili olan sıcak havalar pek çok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Sıcak havalar çeşitli sağlık orunlarına da neden olabilirken uzmanlarda hipertermi riskine karşı açıklama geldi.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Raporların ardından uzmanlar alarma geçti! Hipertermi riskine karşı dışarı çıkmayın

Raporların ardından uzmanlar alarma geçti! Hipertermi riskine karşı dışarı çıkmayın - Türkiye'nin yanı sıra pek çok dünya ülkesinde de sıcak havalar etkili oluyor. Sıcak havaların gittikçe etkisini artırması ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere pek çok yetkili birim harekete geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da geçtiğimiz günlerde yaptığı sıcak çarpmalarına ilişkin açıklamanın ardından bu kez uzmanlar görüşlerine yer verdi.

Aşırı sıcakların etkili olması ile birlikte gündeme gelen hipertermi ya da ısı hastalığı, yüksek bir vücut sıcaklığını ifade ederken uzmanlar hipertermi riskine dikkati çekti. Milliyet'in haberinde görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Ali Osman Yıldırım sıcak, nemli havalarda çok fazla fiziksel aktivite sonucunda hipertermi riskinin taşındığına dikkati çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

HİPERTERMİ İLE YÜKSEK ATEŞİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN

Hipertermi, vücudun daha fazla ısı emdiği ya da ürettiği durumlarda ortaya çıkıyor. Normal vücut ısısı 38 santigrat derecenin üzerinde olduğunda çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Hipertermi sıcak, nemli koşullarda aşırı zorlamanın sonucu olarak ortaya çıkarken son dönemde özellikle saat 11.00 ile 16.00 aralığına dikkat çekiliyor. Bu saat aralıklarında aşırı sıcağa maruz kalan bireyler hipertermi riskini taşıyor. Doç. Dr. Yıldırım, hipertermi riski ile ilgili olarak ''Burada önemli olan hipertermi ateşle aynı şey değildir.

raporlarin-ardindan-uzmanlar-alarma-gecti-hipertermi-riskine-karsi-disari-cikmayin.jpg

Hipertermiye sahip olduğunuzda vücut ısınız, hipotalamusunuz tarafından kontrol edilen belirli bir 'ayar noktası'nın üzerine çıkar. Ancak ateşiniz olduğunda, hipotalamusunuz aslında vücudunuzun ayar noktası sıcaklığını yükseltir. Vücut sıcaklığındaki bu kasıtlı artış, vücudunuzun bir hastalık veya enfeksiyonla savaşma girişimidir.'' ifadelerine yer verdi. Hipertermi ısı hastalığı olarak tanımlanırken bazı çeşitleri bulunur. Bunlar;

  • Isı krampları:
  • Sıcak bitkinliği
  • Isı döküntüsü
  • Isı stresi
  • Sıcak çarpması olarak listelendi.

raporlarin-ardindan-uzmanlar-alarma-gecti-hipertermi-riskine-karsi-disari-cikmayin-001.jpg

Isı hastalığı her yaş grubunu etkilerken özellikle; 65 yaş üstü veya 4 yaş altı bireyleri etkilemektedir. Söz konusu durumdan etkilenmemek adına uzmanlar da sabah saat 11.00 ile öğlen 16.00 arasında dışarı çıkılmaması, bol sıvı tüketimi ve açık renkli kıyafetlerin giyilmesini öneriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mansur Yavaş'tan Filenin Sultanları'na tebrik mesajı!

Mansur Yavaş'tan Filenin Sultanları'na tebrik mesajı!