Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı. Yürürlüğe giren bu yönetmelik ile beraber aile hekimliğine yeni hizmet standartları getirildi. Yönetmelikte hedefin vatandaşların herhangi bir aksama olmadan nitelikli hizmete ulaşabilmeleri olduğu belirtildi.
Yönetmelikte aile sağlığı merkezleri kamu sağlık kuruluşu olarak tanımlandı. Aile sağlığı merkezlerinin asgari fiziki şartları da hizmet sunumuna dair ihtiyaçlar dikkate alınarak yeniden belirlendi. Aile sağlığı merkezlerinde aile hekimliği ile ortak olarak kullanılan malzemeler de aile sağlığı merkezine ait olarak belirlendi.
- Aile hekimliği uygulamasında personel istihdamı teşvik edildi
Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı istihdamına ilişkin usul ve esaslarda düzenleme yapılarak aile hekimliği uygulamasında personel istihdamı teşvik edildi.
Aile hekimi olarak görev yapmaktayken askerlik veya doğum nedeniyle uygulamadan ayrılmak zorunda kalan hekimlerin uygulamaya dönmek istediklerinde öncelik hakları bulunuyor. Bu öncelik hakkının kullanımı sırasında yönetmelik hükmünün farklı şekilde yorumlanması neticesinde uygulama farklılıkları görüldüğünden bu hakkın kullanımı için şartlar detaylı olarak açıklanarak öncelik hakkının kullanımı için başvuruya yeterli süre tanındı.
Devlet hizmet yükümlülüğü atamaları ile aile hekimliği birimlerine direkt aile hekimliği uzmanı ataması düzenli olarak yapılmakta olup atanan personelin aile hekimliği birimlerinde görev yapmasına ilişkin hususlar açık şekilde belirtilerek ülke genelinde uygulama birliği sağlandı.

- Sağlıkta şiddetin önlenmesi adına düzenleme
Hem sağlık çalışanını korumak hem de vatandaşın hizmet alımını engellememek amacıyla, şiddet durumunda vatandaşın aile hekimi kayıt değişikliğinin öncelikle farklı bir aile sağlığı merkezine yapılması, ikametgahına yakın farklı aile sağlığı merkezi yok ise aynı aile sağlığı merkezindeki başka bir aile hekimliği biriminin seçileceği hususu yönetmelikte düzenlendi.
Aile hekimliği uygulamasına geçiş sürecinin hızlandırılması için tüm aile hekimliği çalışanlarının bu süreçte aldığı temel eğitimleri uygulamaya geçişten sonra da alabilmesine imkan sağlandı. Birinci aşama uyum eğitimlerini kişinin yerleştiği tarihten itibaren 3 ay içinde tamamlaması zorunluluğu getirildi.
Yönetmelikte ayrıca, Sağlık Bakanlığına ait Aile Hekimliği Bilgi' kullanımına ve bu sisteme geçiş sürecine ilişkin düzenlemeye yer verildi.
- Aile sağlığı merkezinde 5 hekim için ilave oda bulunması şartı getirildi
Aile sağlığı merkezlerinde birim sayısına göre oluşturulan "aşılama ve bebek/çocuk izlemleri odası" ile "gebe izlem ve üreme sağlığı odası" kriterlerinde düzenleme yapılarak her dört hekim için değil, her beş hekim için ilave oda bulunması şartı getirildi.
Uygulamada sıklıkla oda sayısının fazla olduğu ve bu odaların kullanılmadığı gözlemlendiğinden bu odaların "aile hekimliği birimi" olarak sisteme katkı sunmasının sağlanması amaçlandı.
Aile hekimliği ile ilgili olarak yapılan yönetmelik değişiklikleri yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı’nın uygulamayı takip edeceği ve ihtiyaç olması halinde yine yönetmelik değişikliği yapabileceği kaydedildi.