ANASAYFA Sağlık Türkiye'de ortalama meme kanseri yaşı dünya ortalamasının gerisinde

Türkiye'de ortalama meme kanseri yaşı dünya ortalamasının gerisinde

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfi Doğan yaptığı açıklamada Türkiye'de meme kanseri yaş ortalaması 51 iken dünyada bu yaşın 61 olduğunu söyledi.
yazar
Haber Merkezi
Türkiye'de ortalama meme kanseri yaşı dünya ortalamasının gerisinde

Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısı ile Ankara Etlik Şejir hastanesinde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılan Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfi Doğan, meme kanseri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin meme kanseri oranlarının daha yüksek olduğunu söyleyen uzman isim, Türkiye'de, dünyadaki ortalama görülme yaşından 10 yıl daha erken ortaya çıktığını söyledi. Etkinlikte, meme kanseri hakkında dikkat çekici bilgiler verildi. Erken tanı, tarama yöntemleri ve tedavi seçenekleri uzmanlar tarafından ele alındı, katılımcıların soruları yanıtlandı.

5996.jpg

Prof. Dr. Doğan, yaptığı açıklamada, meme kanserinin görülme sıklığının dünyada her geçen gün arttığını belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 20 milyon kadına teşhis konulacağı biliniyor ve her 7-8 kadından birinin meme kanseri olacağı öngörülüyor." dedi.

1633596047251-meme.jpg

CİDDİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Son yıllarda rakamların yükselmesi nedeniyle meme kanserinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Doğan, meme kanseri gelişmesinde çeşitli faktörlerin etkisine değindi. Meme kanserinin artmasına sebep olan faktörleri sıralayan Doğan, "Özellikle obezite, endüstriyel beslenme, hareketsiz yaşam, kadın başına düşen doğum sayısının azalması, emzirme süresinin kısalması ve ilk doğum yaşının ileri yaşlara kayması artışın faktörleri arasındadır." bilgisini verdi.

20-30'LU YAŞLARDA ORTAYA ÇIKABİLİR

Meme kanserinin hem önlenebilir hem de erken tanı konması halinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Doğan, şunları söyledi, "Erken teşhisin de temeli farkındalıktır. Herkesin bu kanserin 20-30'lu yaşlarda da ortaya çıkabileceğinin bilincinde olması ve belirtilerin iyi bilinmesi lazım.img1696340697.jpg Meme dokusunun içinde ağrısız sert kitle, meme cildinde içeri çekilme, yumru, meme başından kanlı akıntı gibi belirtiler halinde zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Ayrıca, 40'lı yaşlardan itibaren klinik muayene, Kanser Erken Teşhis Merkezlerinde 2 yılda bir mamografi yaptırılması ve 20'li yaşlardan itibaren de kendi kendine meme muayenesinin öğrenilerek uygulanmasıyla kesinlikle erken teşhis konulabilir."

haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tokat Tanırım Günleri Ankara'da başlayacak!

Tokat Tanırım Günleri Ankara'da başlayacak!