ANASAYFA Sağlık Türkiye'yi sinsice ele geçirdi! Acil servise başvurular artıyor maskesiz sakın dışarı çıkmayın

Türkiye'yi sinsice ele geçirdi! Acil servise başvurular artıyor maskesiz sakın dışarı çıkmayın

Türkiye'de salgın hastalıklarla ilgili yapılan uyarılar devam ederken Meteoroloji Genel Müdürlüğü de hava olaylarına ilişkin uyarılar yapmaya devam ediyor. Türkiye'nin çöl tozu hava olayının etkisi altına girdiği ifade edilirken acil servis başvurularının da arttığı bildirildi. Bu çerçevede kritik uyarılar da peş peşe geldi.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Türkiye'yi sinsice ele geçirdi! Acil servise başvurular artıyor maskesiz sakın dışarı çıkmayın

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) hava olaylarına ilişkin 81 ili kapsayan saatlik, günlük, haftalık ve aylık hava durumu değerlendirmeleri yapmaya devam ediyor. Hava durumu verileri MGM tarafından açıklanmaya devam ederken bu kapsamda yapılan bir son dakika uyarısının ardından önemli bir konu hakkında bilgi verildi. 

MGM tarafından hava durumu değerlendirmeleri yapılmaya devam ederken son olarak ülkemizin çöl tozu etkisi altına gireceği belirtildi. Bu kapsamda maske kullanımı için uyarılarda bulunmaya devam ederken Türk Toraks Derneği, Türkiye'de bu hafta etkili olması beklenen çöl tozlarının sağlığa etkilerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

ÇÖL TOZUNDAN KORUNMAK İÇİN MASKE KULLANIMI ŞART: ACİL SERVİS BAŞVURULARI ARTTI

Türkiye'nin bir süre boyunca çöl tozu etkisi altına gireceği kaydedilirken "Turuncu Tehlike: İklim Krizine Bağlı Artan Kuraklık ve Çöl Fırtınaları, Sağlığımıza Etkileri" başlıklı açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Serhan Olcay, beklenen hava olayına ilişkin önemli bir uyarıda bulundu. 

Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve İran çöllerinden her yıl ortalama 20 milyon ton çöl tozunun ilkbahar aylarında Anadolu'ya ulaştığını belirten Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Olcay,  demir içeren çöl tozunun yağışlarla birlikte yeryüzüne indiğini; bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlevler gördüğünü bildirdi. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Olcay, "Günümüzde iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve çölleşme sonucunda olağan dışı bir şekilde kırmızı renkli tabakalı silikatla şehirler adeta turuncuya boyanmakta, insanlar daha sık çöl tozlarına maruz kalmakta ve bu hava kirliliği ve çöl tozlarının çok değişken içeriği nedeniyle önemli sağlık sorunları yaşamaktadır." dedi. 

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Sekreteri Selin Çakmakcı Karakaya da bu hafta boyunca çöl tozlarının Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Karakaya, bu durumun özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, alerjik rinit, astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar için daha da tehlikeli olduğunu ifade etti. Yapılan çalışmalarda bu dönemde öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve solunum hastalıkları nedenli acil servis başvurularında artış olduğu gösterdiğini bildiren Karakaya, havada çöl tozu olduğunda kapalı ortamda kalınmasının, dışarı çıkılacaksa ağız ve burnun parçacık tutucu maske, normal maske veya ıslak bezle kapatılmasının, açık havada egzersiz yapılmamasının, araba kullanırken havalandırmanın çalıştırılmamasının yararlı olacağını belirtti. Bununla beraber pencerelerinde bir süre kapalı tutulmasında faydalı olacağı bildirildi.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
iPhone iOS 18 güncellemesi ne zaman çıkacak, güncelleme alacak telefonlar hangileri?

iPhone iOS 18 güncellemesi ne zaman çıkacak, güncelleme alacak telefonlar hangileri?