ANASAYFA Sağlık Uzmanlar bu hava olayının göz hastalıklarına kapı araladığını duyurdu! İklim değişikliği sinsice tetikliyor

Uzmanlar bu hava olayının göz hastalıklarına kapı araladığını duyurdu! İklim değişikliği sinsice tetikliyor

İklim değişikliğinin neden olduğu pek çok olumsuzluk bulunuyor. İklim değişikliği nedeniyle bazı hastalıkların görülme sıklığı artarken bu hastalıkların çoğu zaman da şekil değiştirdiği biliniyor. Uzmanlar iklim değişikliği ile beraber pek çok hastalığa da kapıların aralandığını belirtirken yeni duyuru göz hastalıkları için geldi.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Uzmanlar bu hava olayının göz hastalıklarına kapı araladığını duyurdu! İklim değişikliği sinsice tetikliyor

Dünyada iklim değişikliği hissedilir seviyelere geldi. Mevsimlerin değişmeye başlaması ve daha az yağış alması ile beraber küresel ısınma kendini iyiden iyiye hissettirirken hava olaylarındaki değişimlerin bazı hastalıklar için de olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekildi. 

Hava olaylarının değişmesi ve El Nino gibi Pasifik Okyanusu'nun ortasında meydana gelen hava olayının çok uzak ülkelerde yaşayan insanların sağlıkları üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğinden bahseden uzmanlar, El Nino nedeniyle sıcaklıklarda ve yağış desenlerinde meydana gelen değişikliklerin göz hastalıklarının bulaşıcılığını artırabileceğini ortaya çıkardı. 

EL NİNO GÖZ HASTALIKLARININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR

İklim değişikliği ve El Nino hava olayının göz sağlığına olası etkilerini araştıran uzmanlar, deniz suyu sıcaklığını artıran, bu sebeple dünyanın birçok yerindeki yağış desenlerinde değişikliğe yol açan El Nino'nun 7 yılın ardından yeniden etkili olmaya başladığı hatırlattı.

Çalışmada El Nino hava olayının ABD'nin güneyinde, Orta Asya ve Güney Amerika'da aşırı yağışlara yol açtığı, Orta Amerika, Güney Asya, Endonezya ve Avustralya'da ise şiddetli kuraklıklara neden olduğu belirtilirken El Nino'nun hava desenleri üzerinde bilinen etkilerinin yanı sıra dolaylı olarak insan sağlığı üzerinde de etkili olduğu vurgulanan araştırmada, bu etkilerden birinin de göz sağlığıyla ilgili olduğu tespitine yer verildi. Uzmanlar, El Nino etkisiyle artan sıcaklıkların bazı bölgelerde yağışların artmasına neden olduğunu, bunun da hastalık taşıyan sivrisineklerin lehine koşullar oluşturduğunu ve bulaşıcı hastalıkları artırdığını işaret etti. 

Aşırı kuraklıkların yaşandığı bölgelerde vücuttaki su kaybının da kuru göz sendromuna, göz damarlarında çeşitli problemlere ve hatta katarakta yol açabileceği anlatıldı. El Nino nedeniyle atmosferin durumunda ve bulut örtüsünde yaşanan değişiklik sebebiyle bazı bölgelerde güneşten gelen morötesi ışınlarına daha fazla maruz kalınabileceğine de dikkat çekilirken durumun, gözün beyaz bölümüyle kornea arasındaki zarın korneaya doğru ilerlemesiyle oluşan ve etli doku büyümesi olarak da bilinen pterjium rahatsızlığına, morötesi ışınlarının gözlere zarar vermesiyle ortaya çıkan fotokeratite, hatta göz kapağında kötü huylu tümörler oluşmasına neden olabileceği kaydedildi.  

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ASO 60. Kuruluş Yılı Ödül Töreni ertelendi!

ASO 60. Kuruluş Yılı Ödül Töreni ertelendi!