ANASAYFA Sağlık Üzüldüğünüzde gözyaşınız gelmiyor mu? Sebebi bu sendrom olabilir

Üzüldüğünüzde gözyaşınız gelmiyor mu? Sebebi bu sendrom olabilir

Uzm. Dr. Tuncay Filiz sarılık, hormon bozuklukları, kansızlık gibi hastalıkların belirtileri gözlerden anlaşılıyor. Bazı hastalıkların belirtilerinin gözlerden anlaşıldığını söyleyen Uzm. Dr. Tuncay Filiz önemli açıklamalarda bulundu.
yazar
Haber Merkezi
Üzüldüğünüzde gözyaşınız gelmiyor mu? Sebebi bu sendrom olabilir

Son zamanlarda artan şikayetlerden biriside üzülünce ve mutsuz olunca ağlayamamaktan geliyor. Uzm. Dr. Tuncay Filiz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gözlerin hastalık habercisi olduğunu belirten Uzm. Dr. Filiz, “Gözyaşlarımızın kesilmesi ya da göz kuruluğu ise başlı başına önemli sorunlara işaret eder. Bu sorunların başında ise Sjögren sendromu (SS) dediğimiz bir tür bağışıklık yetmezliği gelir ki ihmale gelmez” dedi.

screenshot-5.jpg

SJÖRGEN SENDROMUNA YAKALANMIŞ OLABİLİRSİNİZ

İnsanların bağışıklık sistemlerinin kendi kendine yaptığı hastalıklardan olan Sjörgen sendromu hakkında açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, bağışıklık sisteminin vücudun doğal savunma mekanizması olduğunu, bozulduğunda kendi vücut hücreleriyle savaştığını hatırlatan Uzman Dr. Filiz şunları söyledi, “Bağışıklığı sağlaması gereken antikorlar yönlerini şaşırıp vücudumuza özellikle de salgı bezlerimize saldırır. Antikor saldırısına uğrayan gözyaşı ve tükürük bezlerimiz kurur ve salgı üretemezler. Sjögren sendromunda görülen göz kuruluğuna sıklıkla ağız kuruluğu da eklenir. Bu durumda her iki organın işlevine dair; diş çürümeleri, ağız mantarı, görme bozukluğu ve göz iltihaplanması gibi bozukluklar ortaya çıkar.

screenshot-4-001.jpg

BELİRTİLERİ BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILABİLİR

"Sjögren sendromunun da diğer bağışıklık sistemi hastalıkları gibi başka organları tutabilme potansiyeli vardır. Ağız kuruluğu, göz kuruluğu gibi belirtiler, başka hastalıklarla da karıştırılabilir ve hastaların hayat kalitesi giderek düşerken tanıda geç kalınabilir. Erken tanı koymak, organ hasarlarını önlemek bağlamında son derece önemlidir. Bu nedenle göz kurumasını hafife almamak, mutlaka sağlık kontrolünden geçmek gerekir.”

screenshot-2-001.jpg

KADINLARDA 40 YAŞINDAN SONRA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Diğer yandan bu sendromun daha çok kadınlarda 40 yaşından sonra görüldüğünü söyleyen Uzman Dr. Filiz, gözlerin; kansızlık, sarılık, hormon bozuklukları gibi hastalıklarda en erken sinyaller veren organ olduğunu belirtti. Hastaların ağız ve göz kuruluğu gibi şikayetlerinin nedenini içtikleri başka ilaçların yan etkilerine bağlayabileceklerini belirten Dr. Filiz, teşhiste geç kalınabileceği uyarısı yaptı.

haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara'da 27 düzensiz göçmen yakalandı!

Ankara'da 27 düzensiz göçmen yakalandı!