İlk arabasını alacaklara 5 sene satmama şartı ile 0,49 araç kredisi kampanyası! ÖTV'ye düzenleme gündemde

Ülkemizde sıfır kilometre araç fiyatlarındaki yükseliş grafiği hız kesmiyor. Ekim ayı ile birlikte otomobil firmalarındaki fiyatlar güncellenirken ilk arabasını alacaklara özel kredi açıklaması geldi.

İlk arabasını alacaklara 5 sene satmama şartı ile 0,49 araç kredisi kampanyası! ÖTV'ye düzenleme gündemde

Türkiye'de döviz kuru farkından etkilenen otomobil fiyatlarına aylık zamlar gelmeye devam ediyor. Otomobil firmaları ekim ayı birlikte fiyat güncellemesine giderken çoğu firmanın resmi internet sitesinde de ''Fiyatlarımız güncelleniyor'' ifadeleri yer aldı. Otomobil fiyatları ekim ayında güncellenirken yükselen araç fiyatları nedeniyle vatandaşların kredi talebi de arttı.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların giderilmesi için harekete geçen Türkiye Cumhuriyet Merkezi (TCMB) kararlı bir para sıkılaştırma politikası yürüttüklerini belirtirken faiz artışı kararlarına da devam ediyor. TCMB'nin faiz artışı banka kredilerindeki faizleri etkilerken yükselen kredi faizleri vatandaşın ödeme planını zora sokuyor. Yükselen fiyatlar ve kredi faizleri nedeniyle sıfır otomobillerdeki satış rakamları olumsuz etkilenirken otomotiv sektörü de daralma endişesi yaşıyor. İkinci el otomobile olan talebin aza indirilmesi için firmalar çeşitli kampanyalar düzenlerken yeni bir kredi müjdesi bekleniyordu. Beklenen açıklama gelirken araç almak isteyenlerin de heyecanı arttı.

SIFIR OTOMOBİL ALMAK İSTEYENLER ARAÇ KREDİ KAMPANYASI TALEP EDİYOR

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, vatandaşın sıfır otomobile ulaşmakta zorluk yaşadığını belirterek otomotiv sektörünün zorlu bir dönemden geçtiğini aktardı. Hyundai Assan Genel Müdürü Berkel, "Kredilerde mutlaka bir iyileşme olması gerekiyor.'' derken artan faizlere dikkati çekerek ''Aylık yüzde 4 oldukça yüksek bir oran. Burada da bir barem ayarlaması şart. 2 milyonun üzerinde satılan bir otomobile kredi bile yok. Kullanamıyorsun” diyerek taşıt kredisi desteği için bir çalışma yapılması talebinde bulundu.

lk-arabasini-alacaklara-5-sene-satmama-sarti-ile-049-arac-kredisi-kampanyas.jpg

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve kamu bankalarının ortak bir çalışma ile araç alacaklara taşıt kredisi kampanyası başlatması gerektiğini ifade eden Hyundai Assan Genel Müdürü Berkel, sektörün talebini de açıkladı. Bir dönem ilk arabasını alacakların ÖTV'den muaf tutulacağının gündeme geldiğini ancak konuyla ilgili gelişme yaşanmadığını belirten Berkel, sıfır araca kredi desteği için önerilerde bulundu.

lk-arabasini-alacaklara-5-sene-satmama-sarti-ile-049-arac-kredisi-kampanyasi-001.jpg

İLK OTOMOBİLİNİ ALACAKLARA 0,49 FAİZLE ARAÇ KREDİSİ

Sektör talebi ile beraber bir değerlendirmede bulunan Berkel, otomobili olmayan ve ilk otomobilini alacak kişilere 60 ay vadeli 0.49 kredi desteği talebinin olduğunu söyledi. 0,49 araç kredisi ile ilgili sektör talebini dile getiren Berkel, kur farkının otomobile yansıtılmaması için kampanya dahilinde bir çalışmaya da yer verilebileceğini ifade etti. ÖTV düzenlemesinin önemine dikkati çeken Hyundai Assan Genel Müdürü Berkel, kur kaynaklı enflasyon yükselişinin de etkisi ile tüm araçların yüzde 80 ÖTV'ye geçtiğini dile getirdiği açıklamasında "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz kararlarıyla kur daha stabil olmaya başladı ve piyasada stabil hale gelmeye başladı. Bu şekilde kur devam ederse ben çok fazla zam yapılacağını düşünmüyorum.'' değerlendirmesinde bulundu.

ilk-arabasini-alacaklara-5-sene-satmama-sarti-ile-049-arac-kredisi-kampanyasi.jpg

SIFIR OTOMOBİLDE KAMPANYALAR BAŞLADI

Vatandaşın krediye ve nakde olan ihtiyacının artması ancak faizlerden dolayı kredi de çekemediğinin altını çizen Berkel, bayilerin araç satışı yapabilmek için kampanya yaptıklarına dikkati çekerek, ''Bir çok marka biz dahil kampanyaya başladık. Yani şöyle diyebiliriz, eski normalimize yavaş yavaş dönüyoruz. Bugün i20 almak istediğiniz zaman yüzde 80 ÖTV ödüyorsunuz. Bugün Tucson almak istediğiniz zaman da yüzde 80 ÖTV ödüyorsunuz.'' dedi. Orta gelirli insanlar için bunun bir yük olduğunu ifade eden Genel Müdür Berkel, ''Bu insanların ulaşım aracı olarak ihtiyacı olduğunda makul bir A B segmentinde bir araç için yüzde 80 ÖTV ödemesi bence çok kabul edilebilir değil” dedi.

ilk-arabasini-alacaklara-5-sene-satmama-sarti-ile-049-arac-kredisi-kampanyasi-001.jpg

ÖTV düzenlemesi gerektiğinin altını çizen Berkel, otomotiv sektörünün ortak talebinin düşük faizli esnek vadeli taşıt kredisi olduğunu söyleyerek ÖTV düzenlemesi için de çalışma başlatılması gerektiğini ifade etti. Özellikle ilk aracını alacaklara 0,49 faizli ve ÖTV düzenlemeli kampanyaların değerlendirilerek hayata geçirilmesi durumunda vatandaşın araca ulaşması kolaylaşacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER