ABB, proje kapsamında İncesu Deresi'nin geçtiği alanda 2 bin 297 metre atık su hattını yeniliyor. Yağmur suyu ve atık suyu hatlarını ayrıştıran ASKİ, bu şekilde hem koku sorununu engelleyecek hem de çevre kirliliğinin önüne geçecek.
Konuya ilişkin açıklama yapan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mert, yaptığı açıklamasında imalat yapılan alanlarda yeni uygulama ile asfaltı da ASKİ'nin attığını aktardı. Asıl amacının Ankara Çayı'nın kokusuz ve temiz akmasını sağlamak olduğunu ifade eden Mert, 80 yıllık sorunun çözüldüğünü kaydetti.
İNCESU’DA 3 NOKTADA ATIK SU DEŞARJI
Çalışmalar ilk olarak İncesu Deresi’nde başlatılırken; ASKİ ekipleri derenin açık kesit olarak aktığı üst kısmında 3 ayrı noktada atık su deşarjı tespit etti. Proje kapsamında şu ana kadar İncesu Deresi’nin geçtiği alanda 958 metre atık su hattı imalatı yapıldı. Bin 339 metre imalat daha yapılacak ve rakam toplam 2 bin 297 metreye ulaşacak. Yeni imalat yapımı ve mevcut hat çaplarının büyütülmesinin toplam maliyetinin yaklaşık 30 milyon 353 bin 922 lira olması öngörülüyor. Çalışma ile günde 40 bin metreküp atık su, İncesu Deresi’nden uzaklaştırılacak. Çalışma Dikmen ve Hatip Çaylarında da uygulanıyor.
“HALK SAĞLIĞINI GÜVENCEYE ALIYORUZ”
ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mert, Mamak ilçesi Türközü Mahallesi’nde yürütülen çalışmaları denetledi. İmalat yapılan alanlarda yeni uygulama ile asfaltı da ASKİ’nin attığını belirten Mert, şu bilgiler verdi:
“Başkan’ımız Sayın Mansur Yavaş, çevre sorunlarını çok önemsiyor. İncesu Deresi, Hatip Çayı ve Dikmen Çayı’nda temizlik çalışmalarına başladık. 80 yıllık sorunu çözüyoruz. Amacımız Ankara Çayı’nın kokusuz ve temiz akmasını sağlamak. Maalesef bu bölgelerimizde derelerimize kanalizasyon karışıyor. Atık suların derelere karışmasını önleyerek hem çevreyi koruyoruz hem de halk sağlığını güvence altına alıyoruz. Ayrıca kazdığımız yolların asfaltını ASKİ olarak artık biz yapıyoruz. Hat çöktüğü zaman bunun hesabını artık kendimiz vereceğiz. Amacımız insanları fazla tozda bırakmamak. Hızlı bir şekilde asfaltını yapmaya çalışıyoruz.”
MUHTARLARDAN TEŞEKKÜR
Türközü Mahallesi Muhtarı Doğan Kara yapılan çalışmalara ilişkin, “Türközü Mahallesi Ankara'nın en çukurda kalan mahallelerinden birisi. Bu nedenle bütün yağmur suları birikiyor ve mahalle sakinleri şikâyetçi. Mahallemize yapılan bu önemli hizmet nedeniyle Başkan’ımız Sayın Mansur Yavaş’a sonsuz teşekkür ediyorum. Sayenizde çok önemli bir sorunumuz son buldu” diye konuştu. Çankaya ilçesi Koru Mahallesi Muhtarı Türkan Yezer ise Dikmen Çayı’nda yürütülen çalışmalara dikkati çekerek, “Mahallemizde yağmur suyu ve kanal suyu birbirine entegre bir sistem olarak kurulmuş geçmişte. Hâl böyle olunca aşırı yağmurlarda binalarımızı pis su basıyor. Bu mahallemizde yapılan 2. büyük proje; geçmişten gelen sorunlarımız Mansur Yavaş sayesinde çözüldü. Mansur Başkan’ımıza ve ASKİ ekiplerine teşekkür ediyoruz” dedi.
Aktarılan habere göre çalışmaların ilk etapta İncesu Deresi'nde başladığı kaydedildi. Ekipler derenin açık kesik olarak katığı üst kısımda 3 ayrı noktada atık su deşarjı için çalışma başlattı.