Başkent Ankara'da yeni bir salgın hastalığın başladığı, ishal ve kusma şikayetleri nedeniyle hastaneye başvuru yapan kişilerin sayısında artış yaşandığı iddia edilmişti. TBMM'de bu nedenle 100'den fazla kişinin revire başvuru yaptığı ifade edilirken içme suyu nedeniyle salgın yaşandığı iddiaları gündeme taşınmıştı. ASKİ söz konusu iddialara yanıt verdi.
ASKİ İDDİALARA YANIT VERDİ: İSHAL VE KUSMA SALGINI İÇME SUYU KAYNAKLI MI?
ASKİ tarafından yapılan açıklamada "Yakın zamanda TBMM'de yaşanan salgınla ilgili olarak bir kısım basın yayın organlarında "salgının sebebinin içmesuyundan kaynaklı olduğuna ilişkin" asılsız yayınlar yapılmaktadır.
Öncelikle, ASKİ Genel Müdürlüğünce vatandaşlarımıza sağlanan içmesuyunun kalitesi günlük olarak ASKİ ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından sürekli kontrol edilmektedir.
2024 yılında yaklaşık 100 bin adet numune analiz edilmiş ve su kalitesi sürekli izlenmiştir.
Yapılan analiz sonuçları periyodik olarak ASKİ internet sitesinde yayınlanmaktadır.
Ankara'nin tüm ilçelerine ait en son 7 temmuz 2025 tarihinde sonuçları çıkmış olan analizler yayınlanmıştır.
Bununla birlikte, bahse konu TBMM salgını akabinde, TBMM' nin de yer aldığı içmesuyu dağıtım bölgesinde inceleme yapılmış, TBMM haricinde bahse konu bölgede herhangi bir şikayet tarafımıza bildirilmemiştir.
Ayrıca TBMM'nin de yer aldığı içmesuyu sisteminden numune alınıp analiz edilmiş ve herhangi bir soruna da rastlanmamıştır. Bu kapsamda ASKİ Genel Müdürlüğünce vatandaşlarımıza sağlanan içmesuyu kalitesi hem ulusal hem uluslararası mevzuat standartlarına uygun olup, içmesuyu kalitesi ASKİ ve Sağlık Bakanlığı kontrolü ve garantisi altındadır. Önemle belirtmek gerekir ki halkımızın sağlığını ilgilendiren son derece önemli olan bu hususta, tüm ilgililerin özenli ve dikkatli davranmaları gerektiğini önemle belirtiriz." ifadelerine yer verildi.
Ankara'da içme suyu kalitesinin düzenli olarak yapılan testlerle kontrol altında tutulduğunu belirten ASKİ gündeme taşınan iddiaları resmi olarak yalanladı. İçme suyu kaynaklı bir salgın hastalığın şu anda söz konusu olmadığı belirtildi.