ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'daki su kesintileri ve hakkındaki iddialara ilişklin basın toplantısı düzenledi. "Bugün aslında su konusunu konuşmak için bu basın toplantısını düzenledim" ifadesini kullanan Yavaş, dünyanın içinden geçtiği sürecin bir kuraklık değil, iklim kırılması olduğunu belirtti.
Mansur Yavaş'ın açıklamalarından satır başları:
Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü ve uluslararası bilim çevreleri açıkça söylüyor. Akdeniz havzası Türkiye'nin de içinde olduğu bu kuşak dünyada en hızlı kuruyan bölge haline geldi. Yağmur yağıyor ama toprağa işlemiyor. Kar yağıyor ama barajları doldurmuyor. Buharlaşma artıyor. Yeraltı suları çekiliyor ve kaynaklarımız hızla tükeniyor.
Bu küresel tablo Elazığ'ı da vuruyor. Kayseri'yi de, Konya'yı da, Malatya'yı da Yurdun çeşitli yerlerini ve elbette Ankara'yı da. Bugün Ankara tarihinin en kurak hidrolojik dönemini yaşıyor. Bunu tahminle değil rakamlarla söylüyoruz.
Bakın nüfusumuz artarken barajlara gelen su azalıyor. 1994'te Ankara'da kişi başına düşen yıllık su miktarı 41 metreküptü. 2008'de 45 metreküptü. 2025'te bu rakam 19 metrekübe düştü. Yani Ankara su açısından oldukça yarıdan fazla fakirleşmiştir. Bir yanda 6 milyona yaklaşan bir şehir, öte yandan her geçen yıl daha az gelen su.

"Ankara'nın 200 gün suyu var demiştim. 200 gün dedğiniz göz açıp kapatıncaya kadar geçer. Bu süreç içerisinde ciddi miktarda tasarruf ettik"
"Su yok. Sizin 2050'ye kadar yetecek dediğiniz baraja Gerede projesinden damla gelmiyor. Su yok. Olay bu kadar basit. Ha bunu da mazeret etmeden elbette bir yönetici olarak şehre nasıl, ne şekilde su vereceğimizin de elbette tedbirlerini alıp projelerini yapıyoruz"

ANKARA'DA SULAR NEDEN KESİLDİ?
Bugün aslında su konusunu konuşmak için bu basın toplantısını düzenledim. Dünyanın içinden geçtiği süreç sıradan bir kuraklık değil. Bu bilim insanlarının adını koyduğu şekliyle bir iklim kırılmasıdır.
Yani eski düzenin bittiği yeni ve çok daha sert bir doğa rejiminin başladığı bir dönemdeyiz. Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü ve uluslararası bilim çevreleri açıkça söylüyor. Akdeniz havzası Türkiye'nin de içinde olduğu bu kuşak dünyada en hızlı kuruyan bölge haline geldi. Yağmur yağıyor ama toprağa işlemiyor. Kar yağıyor ama barajları doldurmuyor. Buharlaşma artıyor. Yeraltı suları çekiliyor ve kaynaklarımız hızla tükeniyor.
Bu küresel tablo Elazığ'ı da vuruyor. Kayseri'yi de, Konya'yı da, Malatya'yı da Yurdun çeşitli yerlerini ve elbette Ankara'yı da. Bugün Ankara tarihinin en kurak hidrolojik dönemini yaşıyor. Bunu tahminle değil rakamlarla söylüyoruz.
Bakın nüfusumuz artarken barajlara gelen su azalıyor. 1994'te Ankara'da kişi başına düşen yıllık su miktarı 41 metreküptü. 2008'de 45 metreküptü. 2025'te bu rakam 19 metrekübe düştü. Yani Ankara su açısından oldukça yarıdan fazla fakirleşmiştir. Bir yanda 6 milyona yaklaşan bir şehir, öte yandan her geçen yıl daha az gelen su.

Az önce ekranda gördüğünüz baraj görüntüleri işte bu gerçeğin fotoğrafıdır. Geçen yıl bu noktaların tamamında su vardı. Bu tablo iklim krizinin Ankara'ya düşen payıdır. Bizim görevimiz şudur arkadaşlar. Bu gerçeği gizlemek değil, bu gerçeğe rağmen Ankara'yı ayakta tutmaktır.
MANSUR YAVAŞ ANKARALILARDAN HELALLİK İSTEDİ!
Sözlerime son vermeden önce buradan bize inanan, bize güvenen bu kente yüreğini koyan tüm Ankaralılara seslenmek istiyorum. Bugüne kadar hiçbir hemşehrimizin başını öne eğdirecek bir işin içinde olmadık. Bundan sonra da olmayacağız. Hiçbir zaman rantın, çıkarın, partiler üstü kirli ilişkilerin yanında olmadık. Ankara'yı bir avuç insanın değil 6 milyon başkentlerinin şehri olarak gördük. Bundan sonra da böyle görmeye devam edeceğiz. Ben su sorununu yaşadığımız bu süreçte bundan etkilenen Mamak'ın yüksek kesimlerinde yaşayan, Çankaya'nın üst kotlarında oturan, Keçiören'nin ve Yeni Mahallenin bazı bölgelerinde ve Lalehan'lı hemşehrilerimizden söz etmek istiyorum. Bu bölgelerimizde biraz önce söylediğim gibi Ankara'da kuraklıktan dolayı yaşanan su sorunu olmasa dahi problemlerimizin var olduğunu biliyorum ve biz inşallah 2026 yılından itibaren bu problemleri çözmek için neler yapıyoruz? Biraz önce bunları hep tek tek gösterdim tek tek anlattım. Ancak elimizden gelen her şeyi yapmamıza rağmen hatamız da olmamasına rağmen bu sıkıntı yaşandı. Ben sıkıntı yaşayan az da olsa çok da olsa hatta bir kişi de olsa sıkıntı yaşayan tüm Ankaralı hemşehrilerimizden tüm abonelerimizden Aski ve şahsım adına da özür diliyorum. Hatta Devlet Su İşleri adına da özür diliyorum. İster kabul etsinler ister kabul etmesinler. Barajlarımızda yeterli olmadığı halde bunu öngörmeyen önemsemeyen Devlet Su İşleri adına da özür diliyorum. Barajlarımızda su olmadığı için görevim olan musluklara Ankara'nın küçük bölümünde suyu ulaştıramadım. Hakkınızı helal edin.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, önceki dönemde görevde olanların yaptıkları hataların kendileri için bir mazaret ya da ölçü olmadığını söyleyerek Ankara halkının kendilerini bu yüzden seçtiğini ifade etti. Başkan Yavaş yaşanan sorunların farkında olduklarını ve sorunların çözümü için çalıştıklarını söyledi.