Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkentte metro hatlarının imalatına yönelik açıklamalarda bulundu. Kendilerine yapılan eleştirilerin doğru olmadığını belirten Başkan Mansur Yavaş, Ulaştırma Bakanlığı’nın yapmış olduğu metro hatlarının maliyetlerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden kesildiğine dikkat çekti.
Parasını Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden alındığı metro hattının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yaptırılmış olmayacağını belirten Başkan Mansur Yavaş havaalanı metrosu için de mesaj verdi. Havaalanı metrosunun 2022 yılından beri programa alındığını ama ortada bir şeyin olmadığını söyleyen Başkan Mansur Yavaş bu hattın yapılması durumunda Akyurt ve Çubuk ilçelerine de raylı sistem sözü verdi.
METROLARIN PARASINI BİZ ÖDEDİK
Metro yapımı konusunda konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Çayyolu metro hattı 16,5 km ve borcunu biz ödedik. Kim yapmış? Parasını biz ödedikten sonra Ulaştırma Bakanlığı yapmış denir mi buna? Keçiören metre hattı 9,22 kilometre. Ulaştırma Bakanlığı yapmış ve bizden tamamının parasını almış. Yine aynı şekilde 3,3 kilometre uzatma, Sincan 15,63 km. Bunların tamamı belediyece ödenmiş. Dolayısıyla bu metroları biz yapmışız. Bunun lamı cimi yok.” dedi.
HAVAALANI METROSU NEREDE?
Havaalanı metrosunun ortada olmadığını belirten Başkan Mansur Yavaş, “Metro yapmadı diyenlere şunu söylüyorum; hani Havaalanı metrosu? 2022’den beri programa alınır. Şimdi 2025 bütçesini sordum henüz orada görünmüyor. Tahmin ediyorum yine yapılmayacak. Ben Çubuk ve Akyurt belediye başkanlarına sesleniyorum. Yaptırın kardeşim projeleri var. Çubuk’a ve Akyurt’a raylı sistemi de ben taahhüt ediyorum. Onlar havaalanına kadar yapsın, fuar alanına gitsin, oradaki otomotivcilere gitsin Çubuk’un içine kadar da ben götüreyim. Projede bu yok çünkü. Bu da benim sözüm olsun.” ifadelerini kullandı.
Ankara’da metro imalatı konusunda yaşanan gelişmelere dair büyük bir beklenti bulunuyor. Özellikle havaalanı metrosunun yapımı konusunda gözler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına çevrildi. Bu metro hattının ne zaman yapılacağına dair herhangi bir planlama henüz yapılmış değil.