Ankara'da burayı binlerce insan görüyor, önemini çok az kişi biliyor

Ankara'nın merkezinde yer alan bu yapı binlerce yıllık bir geçmişe ışık tutuyor. Söz konusu yerin ifade ettiği önem şehrin kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor.

Ankara'da burayı binlerce insan görüyor, önemini çok az kişi biliyor

Başkent Ankara'nın Cumhuriyet'te dahil olmak üzere geçmiş yıllara kadar incelendiğinde şehrin, Ankara Kalesi ve etrafındaki alanda kurulduğu ve oradan genişlediği görülüyor. Bu yönüyle Ankara'nın merkezi bünyesinde özel tarihi eserler barındırıyor. Bu eserlerden sadece birisi olan Julianus Sutunu günümüzde ilgi çekmeye devam ediyor.

BİR SÜTÜNDAN FAZLASI

Ankara'nın roma dönemine ışık tutan eserlerden birisi olan Julianus Sutunu ya da vatandaşların taktığı isimle Belkıs Minaresi 1600 yıldan uzun bir süredir varlığını sürdürüyor.

Edinilen bilgiye göre önemin Roma İmparatoru Julianus'un İran milletinin ataları olarak bilinen Perslere açtığı savaş kapsamında Ankara'dan geçeceğinin bilgisinin gelmesi üzerine bu sütun dikildi. Eserin kim tarafından ve nasıl yapıldığı ise gizemini koruyor.

Ankara'da burayı binlerce insan görüyor, önemini çok az kişi biliyor

ZAMAN İÇİNDE YERİ DEĞİŞTİ

Yapı Julianus'u onurlandırmak için inşa edilen yapı zaman içerisinde yer değişikliği yaşadı. 1934 yılında Ankara Valilik binasının olduğu yere taşınan sütun leyleklerin yuva yaptığı bir yer olarak varlığını sürdürmekte.

Altındağ ilçesinin Roma dönemine ışık tutan bu eser şehir ve ülke yönetimi tarafından korunmaya devam ediyor. Bu yapı basitliğinin ötesinde bir canlı tarih olarak varlığını sürdürüyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER