Ankara’da tarihi yapılar dikkate alındığında Altındağ ilçesinde bulunan Cenabi Ahmet Paşa Cami çok dikkat çeken bir eser olarak ön plana çıkıyor. Bu cami dönemin önemli bir devlet adamı tarafından yaptırılmıştır. Bunun üzerine caminin mimarının Mimar Sinan olması ise bu yapıyı çok daha farklı bit noktaya getiriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ise 1937 yılında bu caminin onarılmasına dair verdiği talimata dair belge arşivlerden çıktı.
NE ZAMAN YAPILDI?
Cenabi Ahmet Paşa Cami ile ilgili olarak yapım bilgilerine caminin kitabesinde ulaşılabiliyor. Buna göre cami 1565 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Cenabi Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin mimarının Mimar Sinan olduğu düşünülmektedir. Mimar Sinan’ın eserleri halen büyük bir hayretle incelenirken bu eserlerden birisi de Ankara’da bulunuyor.
ATATÜRK TALİMAT VERMİŞ
1565 yılında yapılmış olan Cenabi Ahmet Paşa Cami o dönemden beri kullanılıyor. Bu süreçte caminin zaman zaman onarılmasına ihtiyaç duyuldu. Defalarca onarımı yapılan caminin onarımlarından birisinin ise bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen talimatla gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Arşivlerden çıkan 1937 tarihli belgeye göre Mustafa Kemal Atatürk, Cenabi Ahmet Paşa Cami için onarım talimatı verdi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasının bulunduğu belgede şu ifadeler yer alıyor:
“Tarihi ve mimari kıymeti haiz olup emaneten tamir ettirilmekte bulunan Ankara’da Cebeci civarında Cenabi Ahmet Paşa Camiinin diğer bazı aksamının da esaslı surette tamir ettirilmesi zaruri görüldüğünden, 10116 lira 75 kuruş keşifli bu tamiratın da yaptırılmasına izin verilmesi onanmıştır.”
Cenabi Ahmet Paşa Cami son olarak 2011 yılında onarılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla bu caminin 1936 ve 1938 yıllarında onarıldığı biliniyor. Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu bu camiyi 1972 yılında tescil etmiştir.