Yanında 1 5 10 25 50 kuruş ve 1 TL taşıyan Ankaralılar şoke olacak! Darphane gerçeği meğer çok başkaymış

Ülkemizde artan enflasyon nedeniyle maliyetlerin de artması yeni zamları beraberinde getiriyor. Hemen her kalemde yaşanan fiyat artışları en çok da vatandaşın cebini etkilerken bir darphane gerçeği gündem oldu. Cebinde madeni para taşıyanları şaşırtan gerçek ise yapılan açıklama ile ortaya çıktı.

Yanında 1 5 10 25 50 kuruş ve 1 TL taşıyan Ankaralılar şoke olacak! Darphane gerçeği meğer çok başkaymış

Pandemi döneminin ardından enflasyonla mücadele başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kararlılıkla uygulanan para sıklaştırma politikasına devam edilirken enflasyonu takip eden döviz kuru yükselişi makası giderek açarken maliyet artışı da kaçınılmaz oluyor.

Artan maliyetler nedeniyle üreticiler çeşitli alternatiflere başvururken Türk Lirası (TL) ile ilgili de bir gerçek gündem oldu. TL üretimi yapan Darphane'den haber gelirken enflasyon ve döviz kurundaki yükselişle beraber değerinin azalması ile gündemde olan TL'de yeni bir konu gündem oldu. Madeni paraların gramının düşürüldüğü bildirilirken bu süreçte madeni para üretiminde toplam maliyetin demirin ağırlık fiyatlarına göre hesaplandığında 2 katına çıktığı açıklandı. 1 Türk Lirası'nın ağırlık anlamında değerinin 2 katı daha fazla olduğu öğrenilirken Darphane gerçeği yeniden gündem oldu.

DARPHANE MADENİ PARA ÜRETİMİNDE TASARRUF DÖNEMİNE BAŞLADI

TL cinsindeki madeni paraların üretiminde değer kaybı yaşaması sonucu Darphane, madeni para için değişiklik kararı alırken artan maliyetler çerçevesinde madeni paralardaki ağırlığın azaltıldığı öğrenildi.

Yanında 1 5 10 25 50 kuruş ve 1 TL taşıyan Ankaralılar şoke olacak! Darphane gerçeği meğer çok başkaymış

Darphane tarafından yapılan söz konusu değişiklikler ile birlikte üretiminde yarım milim inceltme yapıldığı bu kapsamda da yüzde 40'a varan tasarruf sağlandığı belirtildi. Ağırlığı azaltılan madeni paralarla maliyetin azaltıldığı bildirilirken Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, madeni para üretiminde kullanılan çinko, nikel ve bakır oranlarının düşürüldüğünü ifade etti.

Yanında 1 5 10 25 50 kuruş ve 1 TL taşıyan Ankaralılar şoke olacak! Darphane gerçeği meğer çok başkaymış - Resim : 2

Daphane tarafından yapılan yeni basımlarda yüzde 40'a varan tasarruf dönemine start verildiği bildirilirken cebinde, çantasında ya da cüzdanında madeni para olan 1, 5, 10, 25, 50 kuruş ve 1 TL taşıyanların paraların ağırlığını kontrol edebilecekleri kaydedildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER