53 yıllık rekor resmen kırıldı! Türkiye en sıcak ocak ayını geçirdi

İklim değişikliği ile küresel ısınma gündemdeki önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Küresel ısınmanın etkileri dünya ülkelerinde görülmeye devam ederken Türkiye'de de son yıllarda yaşanan kuraklık endişe verici boyutlara ulaştı. Bu çerçevede Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından endişe veren bir tablo paylaşıldı.

53 yıllık rekor resmen kırıldı! Türkiye en sıcak ocak ayını geçirdi

Dünya ülkeleri küresel ısınma ile ilgili olarak farkındalığın artması için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Küresel ısınmanın etkili gözle görülür bir boyuta ulaşırken bir yanda da dünyanın bu konu hakkında bilinçlenmesi hedefleniyor. Küresel ısınmanın etkileri Türkiye'de de endişe verici bir hale gelirken bu konu ile ilgili uzmanların çalışmaları da devam ediyor. Küresel ısınma ile mücadelenin devam ettiği dönemde yapılan çalışmaların sonuç vermesi beklenirken dikkat çeken bir çalışmaya imza atıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2024 yılı ocak ayı son 53 yılın en sıcak ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Geçen ay en düşük sıcaklık sıfırın altında 31,3 derece ile Ardahan'da, en yüksek sıcaklık ise 29,3 derece ile Akçakoca'da tespit edildi.

TÜRKİYE'DE 53 YILLIK SICAKLIK REKORU KIRILDI

Türkiye genelinde 1991-2020 yılları arasında 2,9 derece olarak ölçülen ocak ayı ortalama sıcaklığı, geçen ay 5,7 derece ile normallerinin 2,8 derece üzerinde gerçekleşti. Sıcaklık analizlerinde, 1971'den itibaren yapılan karşılaştırmaya göre, 2024 Ocak ayı son 53 yılın en sıcak ocak ayı olarak kayıtlara geçti.

53 yıllık rekor resmen kırıldı! Türkiye en sıcak ocak ayını geçirdi

Ocak ayında ortalama sıcaklıklar;

Kırklareli,

Bilecik,

Tekirdağ Malkara,

Sakarya Geyve,

Manisa Akhisar,

Balıkesir Dursunbey,

Kütahya Simav,

Antalya Gazipaşa,

Yozgat,

Zonguldak,

Kastamonu İnebolu,

Trabzon,

Rize,

Hopa,

Artvin,

Bolu,

Karabük,

Merzifon,

Amasya,

Sinop Boyabat,

Çorum Osmancık,

Giresun Şebinkarahisar çevrelerinde mevsim normalleri civarında, yurdun diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde ölçüldü.

İç Anadolu Bölgesi'nde de ortalama sıcaklıklar, Yozgat çevresinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde görüldü.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER