ABD basınından Trump'ın İran konusunda nihai karar toplantısı hakkında iddia

ABD ile İran arasındaki barış görüşmelerinin nihayete erdirilmesine dair ABD Başkanı Donald Trump’ın katıldığı toplantıdan sonuç çıkmadığı iddia edildi. ABD basınına göre henüz kesin bir anlaşmaya varılamadı.

ABD basınından Trump'ın İran konusunda nihai karar toplantısı hakkında iddia

ABD ile İran arasında yapılan barış anlaşması görüşmeleri tam bir belirsizliğe neden oluyor. ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmaya son halinin verilmesine dair bir toplantıya katılacağını duyurmuştu. Bu toplantının sonuçsuz kaldığı iddia edildi.

ABD basınının iddiasına göre Beyaz Saray’da gerçekleştirilen toplantıda anlaşmaya onay çıkmadı. Trump toplantı öncesinde oldukça pozitif açıklamalar yapmış ve şartların kendilerinin istediği gibi oluşturulduğunu ifade etmişti. İran cephesi ise bunun tam aksi şekilde açıklamalar yapmıştılar.

TRUMP ONAY VERMEDİ İDDİASI

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen müzakere sürecine ilişkin nihai kararı değerlendirmek üzere Beyaz Saray’da danışmanlarıyla bir araya geldi. Ancak ABD basınında yer alan haberlere göre toplantıda herhangi bir sonuca ulaşılmadı. ABD merkezli The New York Times gazetesinin üst düzey bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump, Beyaz Saray’daki Durum Odası’nda yaklaşık iki saat süren görüşmeden, İran ile üzerinde mutabakata varılması beklenen anlaşma taslağına ilişkin herhangi bir karar almadan ayrıldı. Konuya ilişkin henüz Beyaz Saray’dan bir açıklama yapılmadı.

ABD Başkanı geçtiğimiz saatlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer silah sahibi olmayacağını kabul etmesi gerektiğini belirterek Hürmüz Boğazı’nın geçişlerden ücret alınmadan yeniden özgür bir şekilde deniz ulaşımına açılması gerektiğini söylemişti. Trump ayrıca, İran’ın zenginleştirilmiş uranyumunun ABD tarafından yer altından çıkartılacağını ve söz konusu nükleer materyallerin imha edileceğini savunmuştu.

Trump ayrıca, Hürmüz Boğazı’nda İran limanlarına yönelik ABD ablukasının kaldırılacağını açıklamıştı. ABD Başkanı söz konusu açıklamada, nihai kararını vermek üzere Beyaz Saray'da bir toplantıya katılacağını bildirmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise Trump’ın müzakere sürecine ilişkin ifadelerini sert bir dille eleştirerek, "Batılıların ‘şöyle olmalı, böyle olmalı’ gibi bir dil kullanma hakkı yok" demişti.

ABD ile İran arasında yapılacak olan anlaşmayı tüm dünya bekliyor. Ancak taraflar süreci tam bir belirsizlik içerisinde bırakıyorlar.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER