ANASAYFA Dünya Balistik füze nedir, ne işe yarar?

Balistik füze nedir, ne işe yarar?

İran ile İsrail arasında yaşanan krizden kaynaklı olarak sosyal medya platformlarında balistik füze ile ilgili bir çok paylaşım yapıldı. Yapılan paylaşımların ardından balistik füze ile ilgili olarak merak edilenlere de yanıt aranmaya başladı. Balistik füzenin ne olduğu ve ne işe yaradığı araştırılırken merak edilenleri derledik.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Balistik füze nedir, ne işe yarar?

İran ile İsrail arasındaki kriz patlak verdi. İran'dan hafta sonunda İsrail'e İHA ve füzeyle düzenlenen saldırıya ilişkin bir açıklama geldi. İsrail'i ilk defa doğrudan hedef alan İran, son aylarda İsrail'den art arda gelen saldırılara rağmen soğukkanlı hareket ettiğini açıkladı.

Tahran, 1 Nisan'da Suriye'deki elçiliğine düzenlenen ve üst düzey Devrim Muhafızları komutanlarının öldüğü saldırı sonrası cumartesi günü İsrail'e onlarca İHA ve füzeyle saldırdı. Orta Doğu'da tansiyonu fırlatan saldırıda çok sayıda füze ve İHA'nın İsrail, ABD ve bölgedeki müttefikleri tarafından düşürüldüğü kaydedildi. Öte yandan İran, İsrail'deki bazı askeri tesisleri vurduğunu duyurdu. Saldırılara ilişkin yapılan haberlerde ise sık sık balistik füze adının duyulması ile beraber ‘’Balistik füze nedir, ne işe yarar?'' sorularına yanıt aranmaya başladı. 

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

İran devlet televizyonu Tahran'ın İsrail'e yönelik balistik füze dalgası fırlattığını duyurdu. Bununla beraber ‘’Balistik füze nedir? Balistik füze türleri neler?'' sorularına da yanıt aranmaya başladı. Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. 

Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir. R-7 ilk kıtalararası balistik füzedir. Ayrıca balistik füzelerin pek çok çeşidi de vardır.  

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Öğr. Gör. Ali Parim dezenformasyonun ciddi bir sorun olduğuna vurgu yaptı

Öğr. Gör. Ali Parim dezenformasyonun ciddi bir sorun olduğuna vurgu yaptı