BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye yaptırımları hakkında yeni karar

BM Güvenlik Konseyi tarafından Suriye hakkında önemli bir karar alındı. Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Suriye İçişleri Bakanı Enes Hattab’a dair yaptırımların kaldırılmasına ilişkin karar kabul edildi.

BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye yaptırımları hakkında yeni karar

Suriye’de kurulan yeni rejimin dünya ile entegrasyonunun sağlanması adına önemli gelişmeler yaşanıyor. Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Suriye İçişleri Bakanı Enes Hattab başta olmak üzere çok sayıda Suriyeli devlet yetkilisi dünyada yaptırım listelerinde yer alıyorlar. Bu konuda Türkiye’nin desteği ile yaptırımlar kaldırılmaya devam ediliyor.

BM Güvenlik Konseyi son olarak Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Suriye İçişleri Bakanı Enes Hattab’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin kararı kabul etti. Bu karar Ahmet eş-Şara’nın ABD ziyaretinin hemen öncesinde geldi. Pazartesi günü Ahmet eş-Şara ile Trump’ın bir görüşme yapması planlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ve İçişleri Bakanı Enes Hattab’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin 2799 sayılı kararı kabul ederek, Suriyeli liderlerin terör örgütü DEAŞ ve El-Kaide yaptırım listesinden çıkarılmalarına karar verdi. 2799 sayılı karar, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde 14 kabul ve bir çekimser (Çin) oyla kabul edildi.

Karar tasarısı ABD tarafından sunulmuştu

Suriyeli liderlere yönelik yaptırımların kaldırılmasına yönelik BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, ABD tarafından sunulmuştu. ABD, 15 üyeli Konseyi uzun süredir Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi konusunda ikna etmeye çalışıyordu.

BM Güvenlik Konseyi’nin kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın pazartesi günü ilk defa bir Suriye devlet başkanını Beyaz Saray’da ağırlayarak, eş-Şara’yı kabul etmeye hazırlandığı bir süreçte geldi.

Heyet Tahrir Şam (HTŞ), 2014 yılından beri dünya genelinde yaptırım listelerinde bulunuyor. El Kaide ve DAEş kapsamında yaptırım listesinde olan bu teşkilatta Suriye Devlet Başkanı eş-Şara, İçişleri Bakanı Hattab dahil olmak üzere Suriye için çok sayıda önemli isim yer alıyordular. Bu kişilere seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargosu gibi yaptırımlar uyguanıyordu.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER