Filistinlilerin idam getiren yasa İsrail Meclisinde kabul edildi

Orta Doğu’yu kan gölüne çeviren İsrail yine tartışmalı bir adım daha attı. İsrail Meclisi, Filistinli mahkumlar için idam cezası getiren yasa tasarısını kabul etti.

Filistinlilerin idam getiren yasa İsrail Meclisinde kabul edildi

İsrail’in tepki çeken politikalarının ardı arkası kesilmiyor. Önce Gazze’de soykırım yapan İsrail, bugünlerde İran’a ve Lübnan’a saldırıyor. Savaşın gölgesinde İsrail Meclisi tepki çeken bir yasayı daha kabul etti. Kabul edilen bu yasaya göre ölümcül saldırılardan mahkum edilen Filistinliler için idam cezası uygulanabilecek.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir’in partisi Yahudi Gücü tarafından desteklenen yasa tasarısı için nihai oylama yapıldı. İsrail Meclisi’nin 120 üyesinin 62’si bu yasa tasarısına kabul oyu verdi. 48 üye ise yasa tasarısına karşı çıktı. Bazı milletvekilleri ise sadece Filistinlileri hedef alan yasa tasarısını ırkçı bularak oylamaya katılmadılar.

NETAHYAHU DESTEK VERDİ

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsraillileri hedef alan ölümcül saldırılardan mahkum edilen Filistinlilerin asılarak idam cezası almasını öngören yasa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından da desteklendi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da oylama için meclise gelerek, uluslararası toplum tarafından eleştirilen yasaya desteğini açık bir şekilde ortaya koydu.

Filistinlilerin idam getiren yasa İsrail Meclisinde kabul edildi

90 GÜNDE İDAMLAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Yasa çerçevesinde işgal altındaki Filistin topraklarında askeri mahkemelerde İsrail vatandaşlarını hedef alan ve ölümle sonuçlanan saldırılardan mahkum edilen Filistinliler, idam cezası ile karşı karşıya kalacak. Karara itiraz edilebilecek fakat mahkumiyet halinde idam cezası, 90 gün içinde bir cezaevi görevlisi tarafından infaz edilecek.

Kabul edilen yasa geriye dönük olarak uygulanamayacak. İdam cezası bundan sonra yapılacak olan yargılamalarda verilebilecek. Avrupa’nın da karşı çıktığı bu yasa resmen İsrail’de idamı kanuni hale getirdi. İsrail’de en son 1962 yılında idam cezası uygulanmıştı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER