İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barışın tesis edilmesi için ABD Başkanı Trump yönetiminde bir plan ortaya konuldu. Bu plan kapsamında İsrail ile Hamas arasında görüşmeler başladı. Mısır’da gerçekleşen görüşmelerde Hamas heyeti İsrail’e karşı garanti istediklerini dile getirdiler.
Hamas'ın Gazze lideri Halil el-Hayya, Mısır basınına açıklama yaparken temkinli olduklarını kaydetti. İsrail’in tarih boyunca sözünü tutmayan bir ülke olduğunu söyleyen Halil el-Hayya bundan dolayı garantiler istedi. Halil el-Hayya açıklamasında İsrail’in son savaşta iki defa verdiği sözleri tutmadığını hatırlattı.
İSRAİL VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMUYOR
Hamas ve İsrail arasında Gazze Şeridi'nde kalıcı barış sağlanmasını öngören Gazze Planı'na dair dolaylı müzakereler Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde devam ederken, Hamas Gazze lideri Halil el-Hayya, Mısır basınına açıklamalarda bulundu. El-Hayya, Hamas'ın İsrail'e bir saniye bile güvenmediğini belirterek, "Bu nedenle gerçek garantiler istiyoruz" dedi.
İsrail'in Gazze Şeridi'de daha önce iki kez varılan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini hatırlatan el-Hayya, "İsrail tarih boyunca verdiği sözleri tutmamıştır ve biz bu savaşta bunu iki kez yaşadık" dedi.
El-Hayya, savaşı kalıcı olarak sona erdirmek, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini sağlamak ve İsrail ile esirlerin ve Filistinli tutukluların derhal takasını gerçekleştirmek için bir anlaşmaya varmak üzere Mısır'a geldiklerini ifade etti.
İsrail İle Hamas arasında 48 saat içerisinde bir anlaşmaya varılması bekleniyor. ABD Başkanı Trump da bir açıklama yaparak önümüzdeki 48 saatin ateşkes için çok kritik olduğunu belirtti.