ANASAYFA Dünya Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifi 124 gün sürecek

Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifi 124 gün sürecek

İsrail ile Hamas arasındaki krizin savaşa dönmesi ile beraber barış çağrıları yükselmişti. Hamas, yaptığı açıklamada İsrail ile yedi aydır süren savaşı sona erdirecek öneriyi kabul ettiğini duyurdu. Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifinin 124 gün süreceği ifade edildi.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifi 124 gün sürecek

İsrail ile Hamas arasında yaşanan krizin savaşa dönmesi ile beraber Gazze'de binlerce sivil hayatını kaybetmişti. Binlerce sivilin hayatını kaybettiği savaşın etkileri devam ederken bir ateşkes açıklaması geldi. Hamas, yaptığı açıklamada İsrail ile yedi aydır süren savaşı sona erdirecek öneriyi kabul ettiğini duyurdu. Hamas'ın ateşkes anlaşmasını kabul ettiğinin duyulmasının ardından Filistinlilerin Refah sokaklarında kutlama yaptı.

Ancak ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkilinin Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın, İsrail'in önerdiği ancak Mısır tarafından 'yumuşatılmış' olan bir anlaşma olduğunu ve bunun da Netanyahu hükümetinin kabul edemeyeceği unsurlar içerdiğini söylediği iddia edildi. İsrailli medya kuruluşları da İsrail hükümetinin anlaşmayı henüz kabul etmediğini bildirdi.

İSRAİL VE HAMAS ATEŞKESİ 124 GÜN SÜRECEK

Filistinli yetkili, Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifi 124 gün süreceğini ifade ederken Katar ve Mısır tarafından iletilen, Hamas’ın onay verdiği ateşkes teklifinin  3 aşamadan oluştuğu aktarıldı.  Teklifin, 40, 42 ve 42 gün olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu söyleyen yetkiliye göre, ilk aşama "ilk günden itibaren iki taraf arasındaki karşılıklı saldırıların geçici olarak durdurulmasını ve İsrail askerlerinin, Gazze'nin doğu bölgelerine ve nüfusu yoğun bölgelerden uzakta İsrail sınırına yakın bir bölgeye çekilmesini içerecek.

İlk aşamanın 7'inci gününde tüm İsrailli kadın esirlerin serbest bırakılmasının ardından, İsrail askerleri, sahil boyunca uzanan Er-Reşid Caddesi ile doğuda onun paralelindeki Salahaddin Caddesi'nden çekilecek ve böylece, insani yardımların kuzeye girişleri kolaylaşacak, yerinden edilenlerin evlerine dönüşüne izin verilecek ve Gazze'nin tamamında halkın hareket özgürlüğü garanti edilecek.

İlk aşamada ayrıca, İsrail'in askeri ve keşif uçuşları günde 8 saat, İsrailli esirlerin serbest bırakıldığı günlerde ise 10 saat süreyle durdurulacak.

Birinci aşamanın 22'nci gününde ilk aşama için belirlenen (kadın, çocuk ve 50 yaş üstü esirler) İsrailli esirlerin üçte ikisinin serbest bırakılmasının ardından İsrail askerleri, Gazze merkezi ile özellikle (kuzey ile güneyi birbirinden ayıran) Netzarim Koridoru ve Kuveyt Kavşağından doğu sınırına yakın bir bölgeye çekilecek.

Bu aşamada ayrıca 50'si yakıt olmak üzere günlük 500 yardım tırı Gazze'ye girecek ve bunlardan 250'si kuzeye gönderilecek, Gazze genelinde hastaneler, sağlık merkezleri ve fırınlar yeniden faaliyete geçirilecek.

Hamas'ın, aralarında hala hayatta olan kadınlar, 19 yaş altı çocuklar ve 50 yaş üstü yaşlıların da bulunduğu 33 İsrailli tutukluyu serbest bırakmasına karşılık İsrail tarafı, Hamas'ın belirleyeceği liste doğrultusunda her bir İsrailli için çocuk, kadın ve yaşlılardan 20 Filistinliyi serbest bırakacak.

Detaylar gün gün paylaşılıyor olacak. 

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Otomobil sürücüleri istasyonlara akın edecek! Akaryakıta bu kez kallavi indirim geliyor depolar şenleniyor

Otomobil sürücüleri istasyonlara akın edecek! Akaryakıta bu kez kallavi indirim geliyor depolar şenleniyor