İzlanda'da OHAL ilan edildi! Yanardağ patlayabilir

İzlandalı yetkililerden gelen açıklamaya göre ülkenin güney kesiminde Reykjanes yarımadasını sarsan ve bölgede volkanik patlama olasılığının arttığına işaret eden bir dizi güçlü depremin ardından olağanüstü hal ilan ettiklerini açıkladı.

İzlanda'da OHAL ilan edildi! Yanardağ patlayabilir

İzlanda bulunduğu jeopolitik konum nedeniyle yıl içerisinde pek çok kez deprem ve yanardağ patlaması ile karşı karşıya kalıyor. Son olarak İzlandalı yetkililerden gelen bilgilere göre volkanik patlama olasılığının arttığını gösteren bir dizi deprem kaydedildi. Bu açıklamanın üzerine ülkede olası bir patlama nedeniyle OHAL ilan edildi.

İzlanda Sivil Koruma Ajansı ise dün yaptıkları açıklamada yanardağa yakın bir liman kenti olan Grindavik kentinde tahliye işlemlerine başlayarak olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini duyurdu.

screenshot-24.jpg

TAHLİYELER BAŞLADI

Yetkililer herhangi bir panik durumunun yaşanmaması için sık sık açıklamalarda bulunuyor. Son yapılan açıklamaya göre durumun acil olmadığını ve önleyici bir tahliye planı yapmaya çalıştıklarının altı çizildi.

IMO, büyük miktarda erimiş kayaların yeraltına yayılıp yüzeye çıkabileceğinden endişe duyduğunu vurgulayarak “Magma miktarı, Fagradalsfjall'daki patlamalarla ilişkili en büyük magma sızıntılarında gözlemlenen miktardan önemli ölçüde daha fazladır” ifadelerine yer verdi.

screenshot-25.jpg

"SAKİN KALIN ÇÜNKÜ ÖNLEM İÇİN YETERLİ ZAMANIMIZ VAR"

İzlanda Sivil Koruma Ajansı, tahliye kararının IMO'nun “Şu anda oluşmakta olan bir magma tünelinin Grindavík'e ulaşabileceğini” aktarması sonrasında karar verildiğini belirtti. İzlanda Sivil Koruma Ajansı, Grindavik vatandaşlarına, “Sakin kalın çünkü önlem için yeterli zamanımız var” çağrısında bulundu.

screenshot-23.jpg

Yakın zamanda acil bir durum olmadığını bu tahliyenin önlem amaçlı yapıldığı dile getiren yetkililer, “Yakında acil bir tehlike yok, tahliye öncelikli olarak önleyici olup tüm Grindavik sakinlerinin güvenliği temel amaçtır” dedi. Olağanüstü hal kapsamında kente giriş ve çıkışların kapatıldığını belirten Sivil Koruma Ajansı, tahliye planına ilişkin bilgileri vatandaşlar ile paylaşmaya devam ettiklerini ayrıca belirtti.

SONRAKİ HABER