Türkiye 10 yıl boyunca Somali'nin denizlerini koruyacak!

Yurt içinde yapılan hamlelere ek olarak yurt dışında da ciddi adımlar atan Türkiye Afrika'da önemli bir anlaşmaya imza attı. Edinilen bilgiye göre Afrika kıtasında stratejik konumundan dolayı dikkatleri üzerine çeken Somali'nin denizlerini 10 yıl boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri koruyacak.

Türkiye 10 yıl boyunca Somali'nin denizlerini koruyacak!

Türkiye'nin Afrika kıtasında önemli iş birliklerine imza attığı ve en çok faaliyet yürüttüğü ülkelerden olan Somali ile yeni bir anlaşma imzalandığı bildirildi.

Bünyesinde Türkiye'ye ait askeri üssünde yer aldığı ve bir çok askerini Türkiye'de eğiten Somali, ülkemiz ile yeni bir anlaşmaya imza attı. Ülkenin uzun zamandır başını ağrıtan bir konu olan ayrılıkçı Somaliland bölgesinin Etiyopya tarafından denize ulaşmak uğruna istismar edilmemesi için 10 yıl boyunca ülkenin denizdeki yetki alanını Türkiye'nin koruyacağı ifade edildi.

SOMALİLAND ETİYOPYA İLE HAREKET ETTİ

Atılan adım ülkenin yönetimi tarafından onaylanırken konu ile ilgili konuşan ülkenin başbakanı da ülkelerinin gerçek bir müttefike sahip olduğunu ifade etmişti. Son zamanlarda Etiyopya ile ülke arasında gerginlik en üst noktaya yükselmişti. Etiyopya 1991 yılında Somali'den tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve o zamandan beri ayrılıkçı faaliyetlerini sürdüren Somaliland ile yeni yılın ilk günlerinde bir anlaşma imzalamış ve Kızıldeniz'e kıyısı olmayan Etiyopya'ya bir liman kullanma yolunu açmıştı.

Yapılan anlaşma sonrasında Somali'de bu duruma Türkiye ile iş birliğine giderek cevap verdi. Etiyopya'nın desteğini arkasında bulunduran Somaliland ile Türkiye ile olan ilişkilerini daha üst seviyeye getiren Somali arasında bundan sonra sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu oldu.

SONRAKİ HABER