Enflasyon farkı belli oldu rakamlar değişti! Memur ve emekli maaş zammı kalem kalem hesaplandı

Ekim ayı enflasyon rakamları son dakika açıklandı. TÜİK tarafından 3 Kasım tarihinde açıklanan verilerle birlikte emekli ve memur maaş zamları için 4 aylık enflasyon farkı belli oldu. Bu çerçevede zam oranına dair yeni hesaplama belli oldu.

Enflasyon farkı belli oldu rakamlar değişti! Memur ve emekli maaş zammı kalem kalem hesaplandı

Enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın üçüncü gününde kamuoyu ile paylaşılıyor. Ekim ayı verilerinin 3 Kasım Cuma günü saat 10.00'da ilan edilmesi ile beraber ekim ayı enflasyon oranları belli oldu. Buna göre; Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 54,26 olarak gerçekleşti.

Açıklanan rakamlarla beraber emekli ve memur maaşları için hesaplamalar yeniden yapıldı. Türkiye’de enflasyon rakamları milyonlarca emekli ve memurun gündeminde yer alırken enflasyon rakamları üzerinden hesaplamalar tamamlandı. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan Ocak 2024 zammı hesaplaması yeniden yapılırken 4 aylık enflasyon farkı da ortaya çıktı.

4 AYLIK ENFLASYON VERİSİNİN ARDINDAN RAKAMLAR DEĞİŞTİ

Maaşlara zam olarak yansıyacak olan enflasyon rakamları aylık olarak belli oluyor. Yılın ikinci yarısında temmuz, ağustos, eylül ve ekim ayı enflasyon verileri belli oldu. Temmuz ayında TÜFE oranı artışı yüzde 9,49 olarak açıklandı. Ağustos 2023 döneminde TÜFE oranı yüzde 9,09 olarak açıklandı. Eylül 2023 tarihindeki TÜFE oranı ise aylık yüzde 4,75, yıllık yüzde 61,53 olarak açıklanırken Ekim 2023 tarihinde ise TÜFE'deki değişim 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,43 olarak kayıtlara geçti. Buna göre 4 aylık toplam enflasyon farkı ise;

  • Refah payı hariç 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41,
  • 4 aylık memur enflasyon farkı yüzde 22,08,
  • Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15,
  • 4 aylık memur zammı yüzde 40,39 oldu.

4 aylık farkla birlikte emekli ve memur maaşlarına zam olarak yansıyacak olan kesin oran yüzde 20,86'yı buldu. Bu rakamın üzerine 2023 yılı sonuna kadar 4 aylık daha enflasyon verisi eklenecek ve kesin zam oranı netlik kazanacak.

4 AYLIK ENFLASYON FARKINA GÖRE EMEKLİ VE MEMUR MAAŞ ZAMMI HESAPLAMASI

Emekli ve memurların maaşlarına yapılacak olan zam oranının hesaplaması enflasyon rakamları üzerinden gerçekleşiyor. 2023 yılındaki son 6 aylık enflasyon oranı kadar emekli maaşlarına zam uygulanıyor. Şu ana kadar emeklilerin yüzde 20,86 oranında zammı netleşti. Bu oranının üzerine yıl sonuna kadar çıkacak olan enflasyon da eklenecek ve emekli maaş zammı netleşecek. Uzmanların tahmin ve beklentilerine göre emekli maaş zammı Ocak 2024 tarihinde yüzde 41'e kadar ulaşacak.

Temmuz ayında memurlara uygulanan yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme zammı enflasyondan çıkarılarak memur ve memur emeklilerine uygulanacak olan enflasyon farkı bulunuyor. Bu enflasyon farkı Ocak 2024 tarihinde toplu sözleşme zammının üzerine eklenerek maaş zamlarının tutarı hesaplanıyor. Söz konusu zam oranları aralık ayına kadar açıklanacak olan enflasyon verilerinin ardından belli olacak. 6 aylık farkın hesaplanması için 2 aylık enflasyon verisinin daha açıklanması bekleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER