Merkez Bankası kararıyla kredi kartı faizleri yükseliyor!

Merkez Bankası'nın son toplantısında alınan kararla politika faiz oranı yüzde 30'a çıkarıldı. Bu kararın ardından kredi kartı faizlerinde değişiklikler yaşanması bekleniyor.

Merkez Bankası kararıyla kredi kartı faizleri yükseliyor!

Merkez Bankası'nın son toplantısında alınan kararla politika faiz oranı yüzde 30'a çıkarıldı. Bu kararın ardından kredi kartı faizlerinde değişiklikler yaşanması bekleniyor. Eylül ayı toplantısında 5 puanlık artışla yüzde 30'a yükseltilen faiz oranı, ekonomistler tarafından "şahin" olarak nitelendirildi.

Ayrıca Merkez Bankası'nın bu kararıyla faiz oranlarının yüzde 30 seviyesine çıktığını ve piyasa tarafından öngörülen bir seviye olduğunu belirtti. Ancak bu yüksek faiz oranının kredi kartı kullanıcıları için maliyetlerin artmasına neden olacağını ifade etti.

1194326-2135294790.jpg

FAİZ ORANLARI YENİDEN DÜZENLENİYOR

Kredi kartı kullanıcıları için nakit avanslar ve gecikme faizlerinde artış yaşanması bekleniyor. Şu anda akdi ve gecikme faiz oranlarının 3.80'ler civarında olduğu bilinirken, bu oranların yüzde 4'lere çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, kredi kartı kullanıcılarının maliyetlerinin artmasına yol açacak.

asfdgfhjhykolghfgmdnfb.webp

TÜKETİMİ KISITLAMA HEDEFİ

Özellikle iç tüketimin yüksek olduğu bir dönemde alınan bu kararın, tüketimi kısmayı ve enflasyonu kontrol altına almaya yönelik olduğu belirtiliyor. Yüzde 139'luk bir artışla kredi kartı kullanımının yükseldiği ve AVM harcamalarında da yüzde 101'lik bir artış olduğu göz önüne alındığında, hedefin enflasyona neden olan tüketici davranışlarını sınırlamak olduğu ifade ediliyor.

Bu faiz kararı aynı zamanda kredi faizlerini de artırarak ihtiyaç, taşıt ve ticari kredilerde daralmaya neden olabilir. Ancak ticari kredilerin ayrı bir sınıflandırılması gerektiği ve işletme sahiplerinin fatura muafiyeti kullanarak kredi çekebileceği ifade ediliyor. Şu anda taşıt kredilerinde sınırlamalar olduğu ve bankaların taşıt kredisi vermek istemediği belirtiliyor.

merkez-bankasi-karari-sonrasi-kredi-karti-faiz-oranlari-yukseliyor-iste-detaylar-241.jpg

KREDİ KARTI LİMİTLERİ DEĞİŞİYOR MU?

Son olarak, kredi kartı limitlerinin düşürülmediği ve hatta bazı durumlarda artırıldığı vurgulanıyor. Mevduat faizlerinin de bu faiz artışı sonrasında güncelleneceği ve yüzde 50'lere yaklaşabileceği ifade ediliyor.

Merkez Bankası'nın aldığı bu faiz kararı, ekonomi ve tüketici harcamaları üzerinde önemli etkiler yaratacak gibi görünüyor. Kredi kartı kullanıcıları ve kredi ihtiyacı olan vatandaşlar, faiz oranlarının artmasıyla maliyetlerinin artmasından endişe ediyor. Özellikle mevduat faizlerinin yükselmesi, tasarruf yapmak isteyen vatandaşlar için bir kazanç olabilir. Ancak ekonomik gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecektir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER