Eris virüsünün belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşıyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son açıklamadan sonra arama motorlarında Eris virüsü ile ilgili aramalar hızlandı. Korona virüsünün yeni varyantı Eris hızla yayılırken vatandaşlar yeni virüsten korunmanın yollarını arıyor.

Eris virüsünün belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşıyor?

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre Eris varyantı dünyada 50 ülkede görüldü ve hızla yayılmaya devam ediyor. EG.5.1 şeklinde tanımlanan Eris varyantı Koronadan daha hızlı yayıldığı daha önce yetkililer tarafından belirtilmişti. Son olarak Bakan Koca'nın sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı.

1694759774072-yeni-proje.jpg

Bakan Koca, yaptığı paylaşımda, ''Hasta etme gücünün düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler'' dedi. Koca'nın açıklamasının ardından Eris varyantı hakkında detaylar merak edilmeye başlandı.

ERİS VİRÜSÜ NEDİR?

Eris, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanıyor. İlk olarak Güney Afrika'da Şubat 2023 tarihinde görülen Eris, hızlı bir şekilde dünyanın diğer bölgelerine de yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Eris varyantı Covid-19’un diğer varyantlarına benzer belirtilere neden olabilir.

screenshot-8.jpg

Eris varyantının, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha Covid-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı da henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalarda Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir ifadeleri kullanıldı.

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

DSÖ tarafından yapılan açıklamada belirtilerin Covid-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespit edildi. Araştırmalara göre en belirgin belirtileri şu şekilde,

Ateş,

Öksürük,

Boğaz ağrısı,

Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,

Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,

Baş ağrısı,

Yorgunluk,

Burun akıntısı veya tıkanıklığı,

Tat veya koku kaybı,

İshal veya mide rahatsızlığı.

ERİS NASIL BULAŞIYOR?

Yapılan açıklamalara göre Eris, hapşırma, öksürme, ve nefes alma sırasında bulaşıyor. Enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir.

Diğer bir yandan enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yüzüne, burnuna ve gözüne temas ettirmesi sonucu da bulaşabiliyor. Bu nedenle, sosyal mesafe kurmak, maske takmak, el hijyeni sağlamak ve sağlık otoritelerinin önerilerini takip etmek enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir.

SONRAKİ HABER