ANASAYFA İş Dünyası ATO Başkanı Gürsel Baran Konkordato alacaklıları için fon önerisinde bulundu

ATO Başkanı Gürsel Baran Konkordato alacaklıları için fon önerisinde bulundu

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran iflas anlaşması olarak da bilinen Konkordato ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Baran borçlunun olduğu kadar alacaklının da haklarının korunmasının önemini vurguladı.
yazar
Cengiz Ortataş
Haber Editörü
ATO Başkanı Gürsel Baran Konkordato alacaklıları için fon önerisinde bulundu

Ülkemizde şirketlerin karşılaştığı en kötü durumlardan birisi halk arasında batma olarak ifade edilen şirketlerin iflas etme durumu olarak göze batıyor. İflas ettiğini ilan eden ve bundan dolayı konkordato denilen yöntem ile borçlarını ödemek için bir uzlaşı sağlama yoluna giden şirketlerin durumu ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran konkordato sisteminin art niyetle kullanılabileceği ve borçluyu korurken alacaklının da aynı akıbet durumunda kalabileceğini ifade etti.

BAŞKAN BARAN'DAN KONKORDATO HAKKINDA UYARI

Yaşanabilecek bu durumdan dolayı borçluyu korumak için konkordato varsa alacaklarının haklarını korumak içinde bir fon oluşturulma önerisinde bulunan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran "Konkordato müessesesi alacaklıyı da gözetecek şekilde yeniden düzenlenmeli. Şirketi konkordato ilan edecek konuma getiren sahibi veya yöneticilerinin mal varlığına, borçları tamamen ödeninceye kadar el konulmalı. Alacaklılar da sıra beklemek yerine, oluşturulacak fondan tahsilatını yapabilmeli ve borçlu bu fona olan borcunu faiziyle birlikte belirlenen sürede ödeyebilmeli. Bu haliyle konkordato ilan eden firmanın bozulan mali durumu, diğerlerini de bozmadan sorun çözülebilir” şeklinde konuştu.

"ALACAKLININ BİR DAYANAĞI YOK"

Alacaklının borcunun tahsil etmesinin 2 yıl gibi bir süre aldığının altını Çizen Baran “Konkordato sisteminde alacaklının kendini güvencede hissedebileceği bir dayanağı maalesef yok. Sistem bir şirketi kurtarmak hedefiyle işlerken, o şirketten alacağı olan işletmelerin varlığını riske sokuyor” şeklinde konuştu.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ayrıca son yıllarda yaşanan konkordato talebi başvurularında artış yaşandığını ve bu hizmetin art niyetli kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Söz konusu bu fon önerisine yakın bir dönemde herhangi  bir cevap verilip verilmeyeceği merak konusu oldu.

Başkan Gürsel Baran'ın dikkat çektiği ve alacaklılarında çok dertli olduğu bu konu ile ilgili alacaklı haklarına yönelik bir adım atılıp atılmayacağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP MYK ve PM bugün toplanıyor! Ankara dahil bazı illerin ilçeleri ve büyükşehir adayları belirlenecek

CHP MYK ve PM bugün toplanıyor! Ankara dahil bazı illerin ilçeleri ve büyükşehir adayları belirlenecek