Kurumlar arası tayin hakkı konusunda emsal karar açıklandı!

Kamuda sık sık tartışma konusu olan kurumlar arası tayin hakkı konusunda emsal karar açıklandı. ÜNİPERSEN tarafından yapılan açıklamada söz konusu karar duyuruldu.

Kurumlar arası tayin hakkı konusunda emsal karar açıklandı!

Üniversite idari personellerini ilgilendiren önemli bir emsal karar alındı. Kurumlar arası tayin hakkı konusunda alınan yargı kararını duyuran emsal karar ÜNİPERSEN tarafından duyuruldu.

KURUMLAR ARASI TAYİN HAKKI KONUSUNDA EMSAL KARAR AÇIKLANDI!

Üniversite İdari Personel Sendikası (ÜNİPERSEN) üniversite idari personelinin kurumlar arası tayin hakkına ilişkin önemli bir yargı kararı alındığını duyurdu.

Üniversite İdari Personel Sendikası (ÜNİPERSEN), üniversitelerde görev yapan idari personelin kurumlar arası naklen tayin hakkına ilişkin önemli bir yargı kararı alındığını duyurdu.

ÜNİPERSEN'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde hizmetli kadrosunda şoför olarak görev yapan sendika üyesi, Silivri Belediye Başkanlığı'na naklen atanma talebinde bulundu.

İdare tarafından talebe muvafakat verilmemesi üzerine açılan dava, İstanbul 3. İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Mahkeme, 20 Ocak 2026 tarihli kararında ret işlemini iptal edildi.
Kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 74. maddesi uyarınca idarelere takdir yetkisi tanındığı ancak bu yetkinin sınırsız olmadığı vurgulandı. Mahkeme, takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağlı olduğuna dikkat çekerek, 'personel ihtiyacı' gibi soyut ve genel ifadelerin somut olayın özellikleri karşısında yeterli gerekçe oluşturamayacağını belirtti.

Mahkeme kararında; personelin Silivri'de ikamet ettiği, şehit yakını olduğu, yaşlı ve hasta annesine bakmakla yükümlü bulunduğu ve her gün ciddi ulaşım güçlüğü yaşadığı hususlarının birlikte değerlendirildiği ifade edildi. Söz konusu şartlar çerçevesinde Silivri'de görev yapmasının hem personelin verimliliğini artıracağı hem de kamu hizmetine katkısını güçlendireceği tespit edildi. Kararda ayrıca, kamu görevlisinin maddi ve manevi varlığının korunmasının ve geliştirilmesinin anayasal bir yükümlülük olduğuna işaret edildi.

Mahkeme, üniversite bünyesinde çıkarılan naklen tayin yönergelerinin 657 sayılı Kanun'da yer almayan sınırlamalar getiremeyeceğini de açıkça ortaya koydu. Normlar hiyerarşisi gereği kanun hükmünün esas alınması gerektiği belirtilerek, alt düzenleyici işlemlerle kanuni hakkın daraltılamayacağı vurgulandı.
ÜNİPERSEN'in açıklamasında, kararın, üniversitelerde görev yapan idari personelin kurumlar arası nakil taleplerinde idarenin takdir yetkisinin keyfi biçimde kullanılamayacağı yönünde emsal niteliği taşıdığı değerlendirildi.

Kurumlar arası tayin hakkı konusunda emsal karar açıklandı!

Ayrıca aile birliği, sağlık durumu ve sosyal şartlar gözetilmeden verilen ret kararlarının hukuka uygun sayılamayacağı yargı kararıyla ortaya konulmuş olduğu ifade edildi.

Konu hakkında açıklama yapan ÜNİPERSEN, sahada çalışanların haklarını korumak için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. Üniversitelere de çağrıda bulunan ÜNİPERSEN, adil ve şeffaf uygulamalarda bulunmaları çağrısını yeniledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER