ANASAYFA İş Dünyası TZOB Başkanı Bayraktar açıkladı! İhracatımız olumsuz etkileniyor

TZOB Başkanı Bayraktar açıkladı! İhracatımız olumsuz etkileniyor

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde artan taklit ve tağşişin oluşturabileceği sorunlara değindi, bu durumun ekonomik kayıplara neden olarak ihracatın olumsuz etkilendiğini söyledi.
TZOB Başkanı Bayraktar açıkladı! İhracatımız olumsuz etkileniyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde taklit ve tağşişe yönelik açıklama yaptı. 

Bayraktar açıklamalarında, taklit ve tağşişin oluşturabileceği sorunları değerlendirdi ve uyarıda bulundu. 

‘’ARTAN ENFLASYON EN FAZLA GIDA FİYATLARINDA HİSSEDİLİYOR'' 

Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklaması gıda ürünlerinde yaşanan taklit ve tağşiş konusunda uyarılarda bulundu.
“Geçtiğimiz yıl Dünya Gıda Fiyat Endeksi yaklaşık yüzde 10 gerilerken ülkemizde 2023 yılı Aralık ayında gıda fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 72 oranında arttı” diyen Bayraktar, “2024 yılının ocak ayında aylık yüzde 5,1, artan endeks şubat ayında aylık yüzde 8,2 artarak yıllık yüzde 71,1 seviyesinde gerçekleşti. Tüketici, artan enflasyonun etkisini en fazla gıda fiyatlarında hissediyor” ifadesini kullandı.

Hızla yükselen gıda fiyatlarının mutfak harcamalarını artırdığını söyleyen Bayraktar, alım gücünün azaldığını belirterek, “Bu nedenle evdeki hesabın markete uymadığı, gıda fiyatlarının gündemden düşmediği bir dönemdeyiz. Gıda fiyatlarının artmasıyla alım gücü düşen tüketiciler daha ucuz ürünlere yöneliyor. Bu durumu fırsat bilen bazı satıcılar gıda ürünlerinde hile ve sahtekarlığa daha fazla başvuruyor. Gerek merdiven altı yapılan üretimlerle gerekse taklit ve tağşiş yöntemiyle sözde ‘uygun fiyat’ adı altında satışa sunuluyor” açıklamasında bulundu.

Ramazan ayı öncesi üretici ve market fiyat çalışmasında zeytinyağının üreticideki bir litre fiyatın 303 lirayken markette 5 litrelik fiyatın bin 710 lira olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Buna rağmen farklı adlar altında satılan 5 litrelik zeytinyağı internette 415 liraya kadar düşük fiyatlara satılıyor. Çiçek balında 2023 yılı üretim maliyeti Üretici Birliği tarafından en az 111 lira olarak belirlendi. Bilindik markalar 300 ile 500 lira arasında 1 kilogram çiçek balını satışa sunarken internette 1 kilogram çiçek balının 140 liraya satıldığını görüyoruz.”

GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞ… 

Artan gıda fiyatlarının üretim yapmayı da zorlaştırdığını söyleyen Şemsi Bayraktar, taklit ve tağşiş ürünlere karşı hem üreticilerin emeğini korumak hem de tüketicileri bilgilendirmek adına uyarılarda bulunulması gerektiğinin altını çizdi. 

Haberankara.com 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yenimahalle Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Çanakkale şehitleri anıldı

Yenimahalle Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Çanakkale şehitleri anıldı