Ankara'da Kırım Tatar Sürgününün 80. yıl dönümü programı düzenlendi

Sovyetler Birliği'nin en acı olaylarından birisi 1944 yılında yaşanmıştı. O dönemin lideri tarafından güdülen politika yüzünden binlerce Kırım Tatarı vatanlarından sürgün edilmişti. Aradan yıllar geçmesine rağmen vatan hasreti dinmeyen Tatarlar bu olayı gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

Ankara'da Kırım Tatar Sürgününün 80. yıl dönümü programı düzenlendi

Türki bir millet olan Kırım Tatarları yıllar önce büyük bir kültürel soykırıma uğramıştı. O dönem Sovyetlerin düşman devleti olan Almanya ile işbirliği içinde oldukları iddia edilen tatarlar vatandaşlarından trenlere bindirilerek gönderilmişti.

KAYIPLAR ANILDI

Nesiller boyunca süren bir acı olarak anlatılan bu olay çeşitli organizasyonlar ile unutturulmuyor. Kültür ve kökenlerine bağlı olan Kırım Tatarları Ankara'da sürgünün 80. yıl dönümü dolayısıyla bir araya geldi. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinde gerçekleşen programa Ukrayna siyasetinden de önemli isimler katıldı.

Ankara'da Kırım Tatar Sürgününün 80. yıl dönümü programı düzenlendi

Bugün resmiyette Ukrayna toprağı olarak kabul edilen fakat 2014'te Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın öneminin konuşulduğu programda sürgün ve soykırım kurbanları anıldı.

“AYNI BASKILARA MARUZ KALDIK”

Programda konuşan Ukrayna Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk “Her zaman aynı düşmandan aynı baskılara maruz kaldık. Bu bizim ortak kader ve geçmişimiz, ortak bir geleceğimiz olacağını da vadediyor. Ukrayna Parlamentosu olarak bu konuda çeşitli faaliyetler yürütüyoruz” dedi. Stefançuk ayrıca Ukrayna olarak Kırım Tatarlarının yerli halk statüsüne kavuşturulduğunu ifade etmişti.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş 2 yılı geride bıraktı. Kırım Tatarları da bu savaştan etkilenenler arasında yer alıyor.

SONRAKİ HABER