Ankara'da Kut'ül Amare: Masaldan Gerçeğe belgeselinin özel gösterimi yapıldı

Ankara’da "Kut'ül Amare: Masaldan Gerçeğe" belgeselinin özel gösterimi yapıldı. Türk tarihinin önemli bir zaferinin anlatıldığı belgeselin yapım süreci de gösterimde anlatıldı.

Ankara'da Kut'ül Amare: Masaldan Gerçeğe belgeselinin özel gösterimi yapıldı

Birinci Dünya Savaşı döneminde Osmanlı’nın İngilizlere karşı kazandığı önemli bir zaferin hikayesinin anlatıldığı "Kut'ül Amare: Masaldan Gerçeğe" belgeselinin özel gösterimi Ankara’da yapıldı. TRT ortak yapımı olarak hazırlanan belgeselin yapım süreci ve beraberinde uluslararası festival yolculuğu katılımcılara anlatıldı. HAVELSAN Teknoloji Kampüsü'nde düzenlenen programda önemli bir tarihi zafer yad edilmiş oldu.

Belgeselin yönetmeni olan Koray Demir özel gösterimin 25 Kasım’a denk getirilmesinin bir anlamı olduğunu ifade etti. 25 Kasım’ın Selman-ı Pak günü olduğunu belirten Koray Demir, İngilizlerin tarihte ilk de3fa büyük bir yenilgi aldıkları gün olduğunu kaydetti. Kaçan İngiliz ordusunun Kut Kalesi’ne sığınmak zorunda kaldığını belirten Demir, bu kalenin muhasarası ile Kut Zaferi’nin elde edildiğini söyledi.

ÖZEL BİR GÜN

Demir, bu nedenle belgeseli tarihle örtüşen bir günde Ankaralı izleyicilerle buluşturmanın kendileri için ayrıca anlam taşıdığını vurguladı.

Ankara'da Kut'ül Amare: Masaldan Gerçeğe belgeselinin özel gösterimi yapıldı

ÇEKİMLER 7 ÜLKEDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Belgeselin yapım sürecine değinen Demir, hazırlığın yıllara yayıldığını anlatarak, "7 ülkede gerçekleşen çekimler var. Yaklaşık 2024'ün Temmuz'undan beri de dünya festivallerini geziyor. Gittiği her ülkeden de teveccühle döndük." ifadelerini kullandı.

Belgeselin uluslararası gösterim programının sürdüğünü belirten Demir, "Şimdi önümüzde Londra prömiyerimiz var. Daha sonra planlarımız içerisinde Moskova, Abu Dabi, Doha ve Bağdat var." bilgisini paylaştı.

20’DEN FAZLA FESTİVALDE ÖDÜL ALDI

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven de belgeselin taşıdığı tarihsel hafızaya dikkati çekerek, "Bugün Birinci Dünya Savaşı'na ışık tutan, aslında büyük bir zaferi anlatan bir hikayeyle karşınızdayız. Dünyada 20'nin üzerinde festivalde ödül aldı. Bugün HAVELSAN ile bu filmin Ankara'daki özel gösterimini yapıyoruz." dedi.

Yapımcı Aynel Hayat ise Ankara'daki gösterimin kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını söyleyerek, "Dünya prömiyerine çıktık, birçok ödül aldık. O bizi gururlandırdı ve Ankara'ya ödüllerle gelmiş olduk." diye konuştu.

"Kut'ül Amare: Masaldan Gerçeğe" belgeseli Ankara’da özel gösterim ile izleyici ile buluşturuldu. Bu önemli yapımı merak edenler bu meraklarını başkentte gidermiş oldular.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER