ANASAYFA Kültür-sanat Atatürk ve Ankara Milli Mücadele Müzesi'nde Milli Mücadele dönemi fotoğraf sergisi açıldı

Atatürk ve Ankara Milli Mücadele Müzesi'nde Milli Mücadele dönemi fotoğraf sergisi açıldı

Atatürk ve Ankara Milli Mücadele Müzesi, Keçiören Belediyesi tarafından Ankara'nın Başkent oluşunun 100. yıl dönümü kapsamında düzenlenen konferansla kapılarını ziyaretçilerine açtı. Sergiye ise ilgi oldukça yoğundu.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Atatürk ve Ankara Milli Mücadele Müzesi'nde Milli Mücadele dönemi fotoğraf sergisi açıldı

13 Ekim tarihi Ankara'nın Başkent Oluşu olarak kutlanıyor. Ankara'nın Başkent oluşunun 100'üncü yıl dönümü kapsamında çeşitli etkinliklere imza atıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) başta olma üzere ilçe belediyeleri de yaptıkları etkinliklerle adlarından söz ettirirken Keçiören Belediyesi'nin açtığı sergi de oldukça yoğun bir ilgili ile karşılaştı. Keçiören Belediyesi tarafından Ankara'nın başkent oluşunun 100. yıl dönümü kapsamında Atatürk ve Ankara Milli Mücadele Müzesi bilinen adıyla Eski Çoban Mektebi, düzenlenen konferansla kapılarını ilk kez ziyaretçilerine açtı.

Atatürk ve Ankara Milli Mücadele Müzesi içinde düzenlenen "Ankara'nın Başkent Oluşunun 100'üncü Yılı Milli Mücadele Dönemi ve Sonrası Ankara" konulu konferans ve Milli Mücadele dönemi fotoğraf sergisi yoğun ilgi gördü. Milli Mücadele döneminin ve Ankara’da yürütülen faaliyetlerin anlatıldığı konferans, Ankara Üniversitesi İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mesut Çapa ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Şıvgın tarafından gerçekleştirildi.

“BUGÜN TARİHİ BİR GÜNDÜR”

Konferansa katılan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Bugün tarihi bir gündür. Tarihte var oluşumuzun önemli günlerinden birisidir. 13 Ekim 1923’ten 13 Ekim 2023’e Ankara’mızın başkent oluşunun 100. yılını kutluyoruz. Amerika’ya bakıyorsunuz, yenilgi aldıkları Vietnam, Afganistan, Irak gibi birçok yeri dizi, film ve müzelerle kendi kamuoyuna başarı gibi yansıtıyor.

1-11.jpeg

Hezimet algısını değiştirip kahramanlık olarak yansıtıyor. Bizim ise nice kahramanlık destanlarımız var. İşte o nedenle Bu müzeyi açtık. İnşallah daha büyüklerini yapacağız. Atatürk bilindiği gibi coğrafi konumu nedeniyle Ankara’yı başkent yapmamış; tarihi, kültürü ve engin medeniyeti için başkent yapmıştır.

1-10.jpeg

Konferansımıza katılan ve katkı sağlayan akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.

1-1-4.jpeg

MÜZE ZİYARETE AÇILACAK

Konuşmasının sonunda müzenin açılışına da değinen Başkan Altınok, “Atatürk diyor ki, Atanı, ecdadını, geçmişini, tarihini tanıdıkça kendinde büyük işler yapmak için güç ve kuvvet bulacaksın’ ve yine Atatürk, ‘Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur, işte parola budur.’ diyor. Gün gelecek ülkemizi siz gençler yöneteceksiniz. Kendinizi geleceği en iyi şekilde hazırlamalısınız.

1-9.jpeg

Atatürk askeri rüştiyede başlıyor. Diyor ki, ‘Osmanlı Devleti’ni çökertecekler, o güne hazırlıklı olmalıyız.’ Hedefini koyuyor ve daha gençlik yıllarında kuracağı Cumhuriyeti anlatıyor. İşte o cevval Türk çocuğu çıkıyor İngiliz mandalığını kabul etmiyor. ‘Türk milleti esir yaşamaz, ya istiklal ya ölüm’ diyor.

1-10-001.jpeg

O yüzden bu mekanı restore ettik. Müzenin ihalesini yapıp, iç kısmını da tarihimizin ruhuna uygun düzenleyerek ziyarete açacağız.” ifadelerini kullandı. Ankaralılar ise merakla müzenin açılışını beklemeye başladı.

​ Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara ve çevre illerde Filistin'de hayatını kaybedenler için namaz kılınıp dua okundu

Ankara ve çevre illerde Filistin'de hayatını kaybedenler için namaz kılınıp dua okundu