ANASAYFA Kültür-sanat Cem Karaca vefatının 20. yılında anılıyor

Cem Karaca vefatının 20. yılında anılıyor

Türk sanatının yakın dönemine damga vurmuş ve Anadolu Rock müziğinin öncüsü olarak kabul edilen Cem Karaca'nın vefatının üzerinden 20 sene geçti. Ardında unutulmaz eserler bırakarak hayata gözlerini yuman Cem Karaca bugün bile Türk müziği konusunda adından en çok söz ettiren isimler arasında yer alıyor.
yazar
Cengiz Ortataş
Haber Editörü
Cem Karaca vefatının 20. yılında anılıyor

Kendine has tarzı ve babacan tavrı ile ülkemizde 7'den 70'e herkesin sevdiği ender müzisyenlerden olan Cem Karaca vefatının 20. yılında anılıyor. 2004 yılında solunum ve kalp yetmezliğine bağlı ağır bir kalp krizi geçiren ve 58 yaşında tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Cem Karaca ardında dillerden düşmeyen eserler bıraktı.

Sevenleri ve yakınları tarafından vefat yıl dönümü dolayısıyla binlerce mesaj paylaşılan Karaca kendisini Anadolu Rock Ozanı olarak tanımladı ve halka kendisini sevdirdi. Hayatında bir çok büyük olaya denk gelen ve küçük yaşlardan itibaren müzikle uğraşan Cem Karaca yurt dışında yaşamak zorunda kalmasından, vatandaşlıktan çıkarılmasına, bir çok anadolu rock grubunda üye olarak yer almasından program sunuculuğu yapmasına kadar bir çok şeyi sığdırdığı ömrünü 8 Şubat 2004 yılında tamamladı. Vefatının 20. yılında kendisi halen hayatta gibi sevilen Cem Karaca için yurt genelinde vatandaşlar taziye mesajları yayımladı.

CEM KARACA KİMDİR? CEM KARACA'NIN HAYATI

Anadolu Rock ve pop müziğinin önde gelen isimlerinden Cem Karaca, 5 Nisan 1945 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Mehmet İbrahim Karaca, annesi ise Toto Karaca’dır. Küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgi duydu. Müzik yeteneği annesi tarafından keşfedilmişti.

1963 yılında ilk grubu olan “Dinamikler”e katıldı. 1967 yılında ise “Apaşlar” grubuna katıldı. Aynı yıl Hürriyet gazetesinin düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasına grubuyla birlikte katıldı. Grubuyla yarışmada ikinci oldu. Bu yarışmanın ardından grubun ilk 45’liği yayınlandı. Bir süre sonra grup dağılınca Cem Karaca, “Kardaşlar” grubunu kurdu.

1971 yılında müzik çalışmaları için Almanya’ya gitti. Türkiye’ye döndükten sonra “Moğollar” grubuna katıldı. 1974 yılında çıkardıkları “Namus Belası” şarkısı, uzun bir süre en çok dinlenenler arasında yer aldı. Moğollar’dan ayrıldıktan sonra Ünol Büyükgönenç ile birlikte “Dervişan” grubunu kurdu.

Ülkede artan siyasi gerginlik nedeniyle 1979 yılında Almanya’ya gitti. Hakkında açılan dava nedeniyle babasının cenazesine gelemedi. 1983 yılında Yılmaz Güney ile birlikte Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Vatandaşlıktan çıkarılmasına sebep olan davadan beraat edince 1987 yılında yurda döndü.

1994 yılında TRT ekranlarında yayınlanan “Raptiye” adlı programı sundu. Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden Cem Karaca, 8 Şubat 2004 tarihinde hayatını kaybetti.

Cem Karaca'nın adı şu sıralarda vizyona giren fakat eski eşinin rızaları alınmadan çekildiğini iddia ettiği filmi ile anılıyor. Cem Karaca'nın Gözyaşları adlı filmi ile ilgili mahkeme sürec devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bunu bir kez yapanın vay haline! Trafiğe böyle çıkarsanız 12978 TL ödeyeceksiniz

Bunu bir kez yapanın vay haline! Trafiğe böyle çıkarsanız 12978 TL ödeyeceksiniz