Hıdrellez ne zaman, nasıl kutlanır, duası nedir?

Havaların ısınması ve bahar mevsiminin devam etmesi ile beraber hıdrellez tarihi de merak edilmeye başlandı. Hıdırellez tarihi ve ritüelleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler araştırmalarını sürdürürken merak edilenleri Haberankara.com okurları için derledik.

Hıdrellez ne zaman, nasıl kutlanır, duası nedir?

Ülkemizde farklı kültürel ritüeller uygulanmaya devam ediyor. Son dönemde arama motorlarında sıklıkla hıdrellez ile ilgili sorular gündeme taşınırken bu soruların yanıtları da merak konusu olmaya devam ediyor. Nisan ayının ortalarına gelişmişken Hıdırellez tarihi de merak ediliyor.

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan hıdrellez ile ilgili olarak ‘'Hıdırellez ne zaman, nasıl kutlanır, duası nedir?'' sorularına yanıt aranıyor. ‘’Hıdırellez ne zaman, hangi tarihlerde kutlanıyor?'' sorusu da gündeme taşınırken baharın gelişi ile Hıdırellez aramaları da hız kazandı.

2024 HIDRELLEZ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Miladi takvime göre 6 Mayıs tarihinde başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süren Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. 2024 yılı Hıdırellez Bayramı da 5 - 6 Mayıs günleri arasında kutlanıyor olacak.

Hıdrellez ne zaman, nasıl kutlanır, duası nedir?

HIDRELLEZ GÜNÜ NASIL DİLEK DİLENİR, RİTÜELLERİ NEDİR?

5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanıdır. Gül dallarına paralar asılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Hıdırellez akşamı asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası ise dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.

Hıdrellez ne zaman, nasıl kutlanır, duası nedir? - Resim : 2

HIDRELLEZ DUASI NEDİR?

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin. 5 - 6 Mayıs tarihlerinde söz konusu ritüelleri uygulayabilirsiniz.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER