ANASAYFA Kültür-sanat Türkiye’ye iade edilen tarihi eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor

Türkiye’ye iade edilen tarihi eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor

Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü, Kaçış Yok adlı sergisi ile kutlandı. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde açılan sergide Türkiye’ye iadesi yapılan 897 tarihi eser de yer aldı.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Türkiye’ye iade edilen tarihi eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor

Ankara'daki kültür sanat faaliyetleri yakından takip ediliyor. Ankara'da binlerce vatandaşın ziyaret ettiği ve içerisindeki tarihe hayranlıkla tanıklık ettiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi yeni bir sergiye imza attı. "Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü" 14 Kasım Salı günü Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde açılan "Kaçış Yok" sergisiyle kutlandı.

"Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması için Alınacak Tedbirlerle İlgili 1970 UNESCO Sözleşmesi”nin yıldönümü olan 14 Kasım tarihi; UNESCO'nun 2019 yılında düzenlenen 40. Genel Konferansı sırasında "Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü" olarak kabul edilen günün önemine binaen yurt içinde kolluk kuvvetlerinin çalışmalarıyla ele geçirilen eserler "Kaçış Yok/No Way Out" isimli sembolik bir sergide gösterildi.

TÜRKİYE’YE İADESİ YAPILAN 897 TARİHİ ESER SERGİDE YERİNİ ALDI

Kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadeleye adanmış bu uluslararası günde, çalışmalarda taviz vermeden ve kararlı bir şekilde rol alan kurumlar Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde düzenlenen törende bir araya geldi.

aw076516-06-1.jpg

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Şube Müdürlüğünden daire başkanlığı seviyesine yükselttiği Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın yetkilerinin artırılmasının dairenin etki alanını genişlettiğini belirten Birol İnceciköz, "İşbirliği halinde gerçekleşen çalışmalar sayesinde 2023 yılında toplam 3 bin 16 eseri Türkiye'ye getirdik" dedi.

aw076516-04-1.jpg

Sergide, İngiltere'den iadesi sağlanan Herakles heykeli ile Hırvatistan'ın Anadolu Operasyonu ile yakaladığı, Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığının Türkiye'ye ait olduğu kanıtlanan sikkeler ve İskoçya’dan getirilen Altın Taç Türkiye’ye iadesi sağlanan 807 eser arasında en çok dikkat çeken eserler oldu.

aw076516-01-1.jpg

ULUSLARARASI KÜLTÜR VARLIĞI KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELE GÜNÜ” KAÇIŞ YOK" SERGİSİYLE KUTLANDI

Kendi topraklarımıza ait olan eserlerin başka diğer ülkelerde alınıp satılmasının çok üzücü olduğunu ifade eden İnceciköz, "Ülkemizin kültür varlıklarının yurt dışında çeşitli sebeplerle bulunuyor olması, bunlara maddi değer verilip al sata uğraması bizim için üzücü. Biz kararlılıkla kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ediyoruz. Son dönemde oldukça başarılı işlere imza attık.

aw076516-02-1.jpg

Bu eserleri Türkiye'ye getirmek kolay değil. Her bir arkadaşımız, gece gündüz demeden bu eserlerin ülkemize ait olduğunu kanıtlamak için ciddi emek veriyor. Keşke herkes farkında olsa da bu eserlerimiz hiç yurt dışına kaçırılmasa.'' dedi. "Kaçış Yok" sergisi 1 ay boyunca Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ziyaretçilere açık olacak.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçiye mazot desteği müjdesi!

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçiye mazot desteği müjdesi!