ANASAYFA Politika Dışişleri Bakanı Fidan ve Yunan mevkidaşı Yerapetritis ortak basın toplantısında bir araya geldi!

Dışişleri Bakanı Fidan ve Yunan mevkidaşı Yerapetritis ortak basın toplantısında bir araya geldi!

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.
yazar
Haber Merkezi
Dışişleri Bakanı Fidan ve Yunan mevkidaşı Yerapetritis ortak basın toplantısında bir araya geldi!

Düzenlenen basın toplantısında mevkidaşı Yerapetritis ile bir araya gelen Fidan, ilişkilerin her alanda geliştirilmesi ve sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde çözümü için ön koşulsuz bir diyaloga hazır olduklarını belirtti.

64f70a69a4686007ec300ed6.webp

"Ege'de görüş ayrılıklarımız var"

Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunların ele alındığı toplantıda Fidan, görüş ayrılıkları olduğunu ancak bu sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir olduklarını ifade etti. Ayrıca yasa dışı göç meselesinin rekabet değil işbirliği alanı olması gerektiğini vurguladı:

"Ege'de görüş ayrılıklarımız var. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlaması üzerinde durduk. Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir oldu." dedi.

Fidan ayrıca Türk ve Yunan soydaşlarının sorunlarını önemli bir gündem maddesi olarak ele aldıklarını ve Türkiye'nin Yunanistan'daki kültürel mirasın korunmasına destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

disisleri-bakani-hakan-fidan-yunan-mevkidasiyla-ortak-aciklama-yapiyor-v7dw.webp

"Bölgesel konuları da ele aldık"

Görüşmede bölgesel konular da ele alındı ve Ukrayna, Libya ve Suriye'deki gelişmeler değerlendirildi. Avrupa Birliği'nden beklentilerin yinelediği toplantıda, komşu Yunanistan ile ilişkilerin her alanda geliştirilmesi ve sorunların uluslararası hukuka saygı çerçevesinde çözümü için diyalog kapısının açık olduğu vurgulandı:

Yunanistan'da yaşayan soydaşların sorunlarını da önemli bir gündem maddesi olarak ele aldıkların belirten Fidan, şunları kaydetti:

"Ülkemizdeki azınlıkların sorunları konusunda da pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirmiştik. Aynı yapıcı yaklaşımı soydaşlarımız için de bekliyoruz. Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz. Osmanlı eserlerinin restorasyonunda desteğe hazırız. Bu konuda karşılıklı işbirliği yapabileceğimizi vurguladık. Bugün ayrıca bölgesel konuları da ele aldık. Ukrayna, Libya ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdik.

Avrupa Birliği'nden beklentilerimizi yineledik. Komşumuz Yunanistan'la ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyla uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz."

Dışişleri Bakanları arasındaki bu görüşme, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin gelişimi açısından önem taşıyor ve sorunların barışçıl yollarla çözümüne odaklanma çabalarını yansıtıyor.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MEB ve İŞKUR TYP kura sonuçları açıklandı

MEB ve İŞKUR TYP kura sonuçları açıklandı