ANASAYFA Sağlık B12 vitamin eksikliği! Sinir sistemine potansiyel etkileri

B12 vitamin eksikliği! Sinir sistemine potansiyel etkileri

B12 vitamini, vücudumuz için hayati bir öneme sahip olan ve çeşitli işlevleri yerine getiren bir vitamin türü olarak bilinmekteydi. Peki B12 eksikliği yaşanması ile ne gibi durumlarla karşılaşırız?
yazar
Haber Merkezi
B12 vitamin eksikliği! Sinir sistemine potansiyel etkileri

B12 vitamini, vücudumuz için hayati bir öneme sahip olan ve çeşitli işlevleri yerine getiren bir vitamin türüdür. Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, B12 vitamininin eksikliğinin nörolojik ve zihinsel sorunlara yol açabileceği konusunda önemli bilgiler veriyor.

Özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde B12 ihtiyacının arttığını belirten Dr. Bıkmaz, bu vitamin eksikliğinin zaman içinde kendini gösterdiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak ve B12 düzeyini takip etmek önemlidir.

bacaklarda-uyusma-1.jpg

VÜCUDUMUZDAKİ ETKİLERİ

B12 eksikliğinde kan homosistein seviyelerinin yükseldiğini ifade eden Dr. Bıkmaz, yüksek homosistein seviyelerinin kalp hastalıkları için risk faktörü olduğunu vurguluyor. Bu nedenle B12 vitamini eksikliğinin kalp damar hastaları için daha büyük bir risk oluşturduğunu belirtiyor.

B12 vitamini vücutta birçok önemli işleve sahiptir. Sinir tahribatını önler, hücre oluşumunu destekler, sinir uçlarının normal gelişimine yardımcı olur, hafızayı güçlendirir ve öğrenmeye katkı sağlar. Ayrıca enerji metabolizması ve sinir sistemi için kritik bir rol oynar. Bu nedenle B12 eksikliği kol ve bacaklarda uyuşma, duyu kaybı, ruhsal sorunlar ve kasılmalar gibi belirtilere neden olabilir.

b12-vitamini-eksikligi-3040-001.jpg

BESİNLERİN B12 DERECELERİ

Besinlerin pişirme süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırabilir. Özellikle vejetaryenlerin dikkat etmesi gereken bir durumdur, çünkü B12 vitamini yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Et, süt, peynir, yumurta ve balık gibi besinler B12 vitamini bakımından zengin kaynaklardır.

B12 vitamini eksikliğinin sağlık üzerinde ciddi etkileri olabileceği için beslenme alışkanlıklarına ve sağlık kontrollerine dikkat etmek, bu vitaminin yeterli düzeyde alınmasını sağlamak için önemlidir.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ASKİ Genel Müdürlüğü açıklama yaptı! Ankara'nın Etimesgut ilçesinde sular kesilecek

ASKİ Genel Müdürlüğü açıklama yaptı! Ankara'nın Etimesgut ilçesinde sular kesilecek